x
x

Objedinjena nabava - ušteda 30 posto sredstava

  04.03.2013.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić izjavio je danas kako se problemi s gubicima koje bilježe županijske bolnice, poput one u Čakovcu, planiraju rješavati objedinjenom nabavom, te izvijestio kako su na terenu sanacijska vijeća koja bi trebala analizirati svaku bolnicu.

Objedinjena nabava - ušteda 30 posto sredstava
To znači da će se ista sredstva koja su se do sada trošila na 100 operacija ubuduće trošiti za 130 operacija, pri čemu će se ta razlika u novcu utrošiti na kvalitetu života pacijenata.

 Ministra Ostojića novinari su, nakon što je predstavio svoju kandidaturu za zagrebačkog gradonačelnika, upitali kako misli sanirati županijske bolnice, navodeći kao primjer onu u Čakovcu čiji ravnatelj upozorava kako nemaju novca za pokrivanje dugova jer se sva sredstva daju za plaće zdravstvenog osoblja.

"Dvadeset godina se govori da bolnice, osobito županijske, imaju najviše gubitaka i svi moji prethodnici su to pokušali sanirati i napraviti mrežu i nije im uspjelo. Mi smo krenuli u objedinjenu nabavu kojom smo uštedjeli 30 posto sredstava", rekao je Ostojić. Naglasio je kako ta objedinjena nabava na primjeru znači da će se ista sredstva koja su se do sada trošila na 100 operacija ubuduće trošiti za 130 operacija, pri čemu će se ta razlika u novcu utrošiti na kvalitetu života pacijenata.

Kao razloge zašto županijskim bolnicama manjka novca ministar vidi i u zapošljavanju po političkim linijama, odnosno sukladno volji vlasti u županijama kao osnivačima i vlasnicima bolnica. "To je najgore nezdravstveno osoblje. Zato sada idu sanacijska vijeća gdje ćemo skenirati i analizirati svaku bolnicu, ali vjerujte mi, ništa neće ići nauštrb pacijenata jer se drugim sredstvima, objedinjenom nabavom uštedilo čak 30 posto sredstava" poručio je Ostojić.

Upitan znači li to kako je opravdano povećanje plaća zdravstvenog osoblja u čakovečkoj bolnici unatoč manjku novca, odgovorio je kako plaće nisu išle gore, već da se jedino poštovao granski kolektivni ugovor. "Znate moj stav, ništa neću raditi protuzakonito, protuustavno, to je naprosto tako. Granski kolektivni ugovor ponovno je na županijskom sudu i naprosto to ne smijem komentirati i nemam kristalnu kuglu da vidim što će se desiti na sudu. Pričekajmo pravorijek suda", kazao je novinarima. Na njihov upit boji li se konkurencije na zagrebačkim izborima, konkretno aktualnog gradonačelnika Milana Bandića, Ostojić je odgovorio: "Nikoga se ne bojim. Onaj koji se boji neka ne ulazi u politiku".