x
x

Kritika DSM-5 zbog psihijatrizacije 'normalnog ponašanja'

  21.02.2012.

Neki stručnjaci upozoravaju da bi po izmijenjenom izdanju psihijatrijske 'Biblije' stotine tisuća ljudi moglo bi dobiti dijagnozu "psihički bolesnih", jer pokazuju ponašanja koja se sada smatraju normalnim. Psihijatri i psiholozi izražavaju zabrinutost zbog najnovijeg izdanja Dijagnostičkog i statističkog priručnika (DSM-5) koji klasificira svaki pojedini tip psihičkog poremećaja.

Kritika DSM-5 zbog psihijatrizacije 'normalnog ponašanja'

Oni tvrde da se u njemu pretjerano medikalizira mnoge slučajeve normalnog ponašanja. Peticija koja kritizira novo izdanje DSM-5 privukla je potpise oko 11000 psihologa iz SAD-a. Prethodno izdanje, DSM-4, koristi se u cijelom svijetu za istraživanja, a koriste ga i farmaceutske tvrtki kako bi formulirale lijekove za psihičke poremećaje.

DSM-5, koji će biti objavljen u svibnju 2013.g., definira sramežljivost u djece i nesigurnost oko spola kao psihički poremećaj. Osamljenost se može dijagnosticirati kao kronični depresivni poremećaj, kao i tugu nakon žalovanja. Prema novom izdanju, silovatelj može biti klasificiran kao psihički bolestan, te može imati dijagnozu parafiličnog prisilnog poremećaja. Posljednja verzija od prije 12 godina (DSM-4) klasificira djecu koja se svađaju i ne slušaju svoje roditelje kao poremećaj s prkošenjem i suprotstavljanjem.

Profesor Nick Craddock, psihijatar konzultant u Cardiffu i direktor velškog Nacionalnog centra za mentalno zdravlje, kaže: "Netko tko je ucviljen možda treba pomoć, pa čak i savjetovanje, ali ne treba naljepnicu koja kaže da ima duševnu bolest. Uvjeren sam kako je velik dio psihijatara u Velikoj Britaniji i Europi skeptičan glede DSM-5".

Američko psihijatrijsko društvo (APA) brani DSM-5. Odgovarajući na kritike Britanskog psihološkog društva prošle godine, potpredsjednik radne skupine za DSM-5 Darrel Regier je napisao: "Svi se slažemo da ljudski osjećaji i ponašanja postoje unutar spektra koji sadrži neka preklapanja od normalnih reakcija do bolesnih stanja, no psihijatrija, također, prepoznaje da postoje realni i diskretni poremećaji u mozgu koji uzrokuju psihičke poremećaje te mogu imati koristi od liječenja. "

Izvornik: guardian.co.uk
Preveo: Ivan Ćelić, dr.med.