x
x

Sirova veganska prehrana u kontekstu SARS-CoV2 infekcije

  30.03.2024.

Svrha ovog članka, objavljenog u časopisu Medicina Fluminensis, je dati pregled čimbenika povezanih s težinom i ishodom bolesti COVID-19, istaknuti sve važne učinke sirove veganske prehrane na zdravlje pojedinca i raspravljati o njima u kontekstu infekcije virusom SARS-CoV-2.

Sirova veganska prehrana u kontekstu SARS-CoV2 infekcije

Većina osoba zaraženih virusom SARS-CoV-2 razvije blagu do umjerenu koronavirusnu bolest (COVID-19), ali klinička prezentacija i opći tijek bolesti uvelike se razlikuju i uglavnom ovise o zdravstvenom stanju pacijenta prije infekcije.

Određeni broj ljudi, posebno onih koji su imali teški COVID-19, ima multiorganske simptome koji traju tjednima, a u nekim slučajevima i dulje od 12 mjeseci nakon infekcije, a neki pokazuju imunofenotip koji podržava kroničnu upalu i može dovesti do razvoja autoimunosti i neuroinflamacije. Nezdrav način života i s njim povezana zdravstvena stanja, posebice pretilost, hipertenzija, dijabetes tipa 2 i hiperlipidemija, povezani su s težim oblicima bolesti COVID-19, ali podatci o utjecaju prehrane na klinički tijek bolesti još uvijek nedostaju.

Sirova veganska prehrana ograničava unos nepoželjnih sastojaka hrane kao što su zasićene i nezasićene masti, natrij i dodani šećeri, a istovremeno je bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama te stoga ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje.

Dobro uravnotežena sirova veganska prehrana povezana je s jačanjem imunološkog sustava, gubitkom težine, poboljšanim krvnim tlakom i lipidnim profilom, manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti te ima antioksidativno i protuupalno djelovanje. Stoga sirova veganska prehrana ima veliki potencijal u borbi protiv infekcija i kroničnih bolesti te može utjecati na težinu bolesti COVID-19.

Uzimajući u obzir sve zdravstvene dobrobiti uravnotežene i pažljivo primjenjivane sirove veganske prehrane, ova dijeta bi mogla biti moćan alat u borbi protiv teškog kliničkog tijeka COVID-19, ali i učinaka post-COVID-19 sindroma.

 

Svrha ovog članka je dati pregled čimbenika povezanih s težinom i ishodom bolesti COVID-19, istaknuti sve važne učinke sirove veganske prehrane na zdravlje pojedinca i raspravljati o njima u kontekstu infekcije virusom SARS-CoV-2.

Tanja Grubić Kezele, Tamara Gulić, Gordana Blagojević Zagorac