x
x

Napustila nas je Gabrijela Kobrehel jedna od izumiteljica Sumameda

  10.03.2023.

Napustila nas je mr. sc. Gabrijela Kobrehel, znanstvenica i izumiteljica svjetskog glasa koja je svojim radom izravno doprinijela zdravlju mnogih ljudi diljem svijeta. Mr. sc. Kobrehel bila je dio četveročlanog tima PLIVINOG Istraživačkog instituta koji je izumio azitromicin (1981.), jedan od najprodavanijih antibiotika na svijetu, u Hrvatskoj poznat pod imenom Sumamed®.

Napustila nas je Gabrijela Kobrehel jedna od izumiteljica Sumameda

Bila je članica tima koja je najizravnije i najviše bila prisutna i doprinijela svim fazama istraživanja i razvoja ovog lijeka. se navodi na Modelnoj listi esencijalnih lijekova Svjetske zdravstvene organizacije kao jedan od učinkovitih i sigurnih lijekova za prioritetnu zdravstvenu brigu. 

Bila je autorica mnogobrojnih radova te više od 20 patenata. Tako je primjerice bila autorica postupaka pronalaska prekursora u sintezi azitromicina (1979). To je prvi patent koji je opisao uvođenje dušika u aglikonski dio molekule eritromicina i pripravu jednog od najvažnijih intermedijera u sintezi azitromicina. Taj se patent pokazao iznimno važnim za dokazivanje Plivina autorstva.

Dobitnica je Nagrade Plive 1986. i 1996. Kao jedna od autora azitromicina dobitnica je i nagrade Zlatna kuna za životno djelo Hrvatske gospodarske komore (1998) i Nagrade HAZU-a (1998). Američko kemijsko društvo dodijelilo joj je titulu Heroj kemije 2000.