x
x

Istovremena trudnoća i infekcija COVID-19 nisu dobra kombinacija

  27.02.2022.

Infekcija virusom SARS-CoV-2 kod trudnica povezana je s većim rizikom od opstetričkih komplikacija u odnosu na zdrave trudnice, objavljeno je u časopisu JAMA.

Istovremena trudnoća i infekcija COVID-19 nisu dobra kombinacija

Istraživači su postavili pitanje povećava li infekcija virusom SARS-CoV-2 rizik od opstetričkih komplikacija? U retrospektivnu kohortnu studiju provedenu u SAD-u uključeno je 2352 trudnica koje su bile pozitivne na SARS-CoV-2 tijekom ili unutar 6 tjedana trudnoće. Ova je skupina uspoređena s 11.752 trudnica s negativnim testovima na SARS-CoV-2 ili bez testa ili bez simptoma infekcije COVID-19. Istraživači su koristili nacionalnu bazu podataka o zdravlju majke i djeteta.

Primarni ishodi bili su smrt majke ili neki poremećaj kao što je hipertenzija u trudnoći, postporođajno krvarenje, ili sepsa, zabilježen je kod 13,4% pacijentica s COVID-19 u odnosu na 9,2% u kontrolnoj skupini; prilagođeni relativni rizik je 1,41. Pet smrtnih slučajeva zabilježeno je u kohorti COVID-19, a niti jedan se nije dogodio u kontrolnoj skupini. Razlika u štetnim ishodima uglavnom je ograničena na bolesnice s umjerenom ili teškom infekcijom COVID-19. Zabilježena je mala, ali značajna povezanost infekcije COVID-19 s prijevremenim porodom i prijamom novorođenčadi na odjel intenzivne njege.

Ova će studija pomoći kliničarima da potaknu žene na cijepljenje protiv COVID-19 prije ili tijekom trudnoće.