x
x

FDA o mRNA cjepivima

  mag. sc. Lana Augustinčić, dr. med.

  08.03.2021.

Ozbiljan akutni respiratorni sindrom (SARS-CoV-2) je uzrokovao svjetsku izazovnu i opasnu pandeiju (COVID-19) sa velikim/ogromnim zdravstevnim i ekonomskim gubitcima. Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) je odobrila hitnu autorizaciju za tretman sa Pfizer/BioNTech i Moderninim cijepivom. Ovaj članak uspoređuje farmakologije, indikacije, kontraindikacije i nuspojave oba cijepiva.

FDA o mRNA cjepivima

Prema dostupnoj literaturi oba cjepiva su korisna u stvaranju imuniteta na SARS-CoV-2. Pfeizer/BionTech cijepivo preporučeno je ljudima od 16 ili više godina sa dozom od 30µg, dok se Modernino cijepivo administrira osobama starijim od 18 godina u dozi od 50 µg. Primječene nuspojave su sljedeće blage nuspojave: bol, crvenilo ili oteknuće, bol na mjestu adminsitracije cijepiva, SHOT?, groznica, umor, glavobolja, bol u mišićima, mučnina, povraćanje, svrbež, ozeblina ili bol u zglobovima; u rijetkim situacijama anafilaktički šok. Cijepivo Moderna je lakše za transport i pohranu zato što je manje osjetljiv na teperaturu, dok Pfizer/BioNTech ima manje nuspojava.

FDA je izdala hitnu autorizaciju za Pfizer/BioNTech i Modernino cijepivo. Oba cijepiva imaju nuspojave koje su rijeđe u Pfizer/BioNTech skupini.