x
x

Zagreb: Rani probir na rak pluća

  28.11.2019.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća kreće u siječnju 2020., te je u tu svrhu Grad Zagreb za kliniku Jordanovac nabavio jedan od najsuvremenijih CT uređaja u ovom dijelu Europe.

Zagreb: Rani probir na rak pluća

Rani probir omogućit će otkrivanje bolesti u ranoj fazi, prije metastaziranja, čime se otvara šansa da do 80% bolesnika preživi dulje od pet godina.

Kandidati za uključivanje u program su dugogodišnji pušači jer je upravo pušenje glavni uzročnik ove bolesti.

Rak pluća najčešći je oblik raka u muškaraca, a treći po učestalosti kod žena.

I dalje su najbolji oblici borbe protiv raka pluća nepušenje te edukacija i informiranje javnosti o tipologiji bolesti, uzrocima, simptomima i mogućnostima liječenja.

Godišnje od raka pluća u Hrvatskoj umre oko 3000 osoba.

Program ranog otkrivanja raka pluća najavljen je u sklopu tradicionalnog obilježavanja mjeseca borbe protiv raka pluća i predstavljanja kampanje "Govorimo o raku pluća 2019".

Cilj kampanje je osvijestiti javnost o važnosti pravilnog disanja za cjelokupno zdravlje te isticanja štetnosti pušenja, čak i onog pasivnog, kao i mogućnost sudjelovanja u besplatnom programu Škole nepušenja, koji se temelji se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojeg se polaznicima nastoji pomoći da prestanu pušiti.

Izvor: Grad Zagreb