x
x

Adolescenti u opasnosti: svaki četvrti koristi koncentrat kanabisa

  26.08.2019.

Otprilike 25% adolescenata navodi da je bar jednom u životu koristilo koncentrate kanabisa, objavljeno je u časopisu Pediatrics.

Adolescenti u opasnosti: svaki četvrti koristi koncentrat kanabisa

Koncentrati kanabisa proizvode se upotrebom otapala (npr. butana) ili nesolventne metode (npr. sita) za ekstrakciju tetrahidrokanabinola (THC) iz biljke kanabisa te mogu sadržavati otprilike tri puta veću količinu THC-a u odnosu na tradicionalnu marihuanu.

Marihuana ima koncentraciju THC-a od oko 12% − 20%, a koncentrati kanabisa, koji su biljni ekstrakti kanabisa, prosječno imaju oko 39% − 69%, a mogu doseći i 80% (koncentracija THC-a).

U sklopu studije, oko 47.000 učenika – adolescenata u Arizoni (gdje je dozvoljena uporaba medicinskog kanabisa) ispunilo je upitnik o uporabi kanabisa. Zanimljivi su sljedeći rezultati:

• 13% ispitanika je prijavilo da je koristilo koncentrate kanabisa i 18% tradicionalni kanabisa u posljednjih mjesec dana.

• Veća je vjerojatnost da će korisnici koncentrata kanabisa koristiti i druge tvari. Tako je na primjer, 82% korisnika koncentrata prijavilo uporabu e-cigareta u odnosu na 60% tradicionalnih korisnika kanabisa i 20% onih koji uopće ne konzumiraju kanabis.

Istraživači u radu napominju da izloženost kanabisu s većim udjelom THC-a može povećati rizik od razvoja ovisnosti, kognitivnih poremećaja i razvoja psihoze. Adolescenti su sigurno ranijviji na ove učinke THC-a.

Pediatrics. Aug. 26, 2019, https://doi.org/10.1542/peds.2019-0338)