x
x

Ministarstvo zdravstva predstavilo Nacionalni program za sigurnost pacijenata

  17.09.2018.

Sigurnost pacijenta imperativ je kvalitetne zdravstvene skrbi i prioritetno područje zdravstvenog sustava. Datum 17. rujna simbolizira jačanje svijesti o sigurnosti pacijenta u svim zdravstvenim sustavima.

Ministarstvo zdravstva predstavilo Nacionalni program za sigurnost pacijenata

U složenim visokorizičnim procesima kao što je pružanje zdravstvene skrbi nikada nije moguće predvidjeti sve rizike, ali uvijek se treba i može težiti ka unapređenju sigurnosti pacijenta, pri čemu dobra komunikacija između svih strana ima ključnu ulogu.

Prema epidemiološkim podacima neželjeni događaji koji za posljedicu imaju nenamjernu štetu za pacijenta nanesenu pogreškom tijekom liječenja u bolničkoj zdravstvenoj ustanovi pojavljuju se u 8% do 12% hospitaliziranih pacijenta. Velik broj neželjenih događaja kako u bolničkim zdravstvenim ustanovama tako i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti se može spriječiti.

Obilježavanje Svjetskog dana za sigurnost pacijenata usmjereno je na jačanje svijesti o zajedničkom doprinosu sigurnosti pacijenta i predstavljanje prijedloga Nacionalnog programa za sigurnost pacijenta.

Izvor: Ministarstvo zdravstva