x
x

Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine

  01.06.2018.

Uspješno održana Javnozdravstvena akcija „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“

Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine

U sklopu programa „Unaprjeđenje zdravlja pripadnika romske nacionalne manjine“ u utorak, 29. svibnja, na adresi prostora mjesne samouprave Zagreb, Kozari bok IX. odvojak 11 održana je prva ovogodišnja Javnozdravstvena akcija. Program se provodi u skladu s Akcijskim planom za provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje 2013.-2020. jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave i odlukom Ureda za zdravstvo Grada Zagreba.
 
Tijekom javnozdravstvene akcije pripadnici romske nacionalne manjine mogli su obaviti preventivni pregled koji obuhvaća analizu anamnestičkih podataka, određivanje krvnog tlaka i razine šećer u krvi (GUK), individualno savjetovanje o nastavku terapije i regulacije optimalnog krvnog tlaka i razine šećer u krvi, pravilnoj prehrani vezanoj uz navedena stanja, kao i tumačenje rizičnih čimbenika za razvoj kardiovaskularnih nepovoljnih događaja, provjeru oštrine vida te preventivni mamografski pregled.
 
Stručnjaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ (liječnici, medicinske sestre, profesor kineziologije, nutricionista i edukacijski rehabilitator) održali su i edukativna predavanja s temama: „Zdravi stilovi života“, „Upoznavanje s pravima iz zdravstvenog osiguranja“ i „Reproduktivno i spolno zdravlje djevojaka i žena“. Svaki sudionik dobio je, po završetku javnozdravstvene akcije, brošuru „Savjeti za zdravlje“ kao i poklon paket s promotivnim materijalima.