x
x

Podaci Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

  01.02.2018.

Hrvatska je u zadnjih petnaest godina postigla napredak u preživljenju od svih oblika raka, no još uvijek je ispod europskog prosjeka, pokazuju podaci Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Podaci Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo

Od tridesetak europskih zemalja za koje su objavljeni podaci, Hrvatska se nalazi među pet zemalja s najlošijim petogodišnjim preživljenjem za rak pluća (10%), prostate (81%), želuca (20%), debelog crijeva (kolon 51%, rektum 48%) i mijeloidnih leukemija u odraslih (32%).

Za druga česta sijela raka u Hrvatskoj, poput dojke (79%), melanoma kože (77%) i raka vrata maternice (63%) također smo u donjoj polovici europskih zemalja rangiranih po petogodišnjem preživljenju, pokazuje istraživanje Registra za rak koje je uključilo podatke za više od 220000 bolesnika.

S druge strane, pozitivno je što je petogodišnje preživljenje za zloćudne bolesti u dječjoj dobi - limfome (95%), tumore mozga (73%) i akutnu limfoblastičnu leukemiju (85%), usporedivo s preživljenjem u razvijenijim europskim zemljama.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ww.hzjz.hr

VEZANI SADRŽAJ