x
x

Održan Prvi hrvatski kongres o biosigurnosti i biozaštiti

  17.12.2017.

Problem biosigurnosti i biozaštite je izrazito složen i pokriva čitav spektar prilika u kojima zdravlje ljudi može biti ugroženo – od klimatskih promjena preko bioterorizma do visokopatogenih mikroorganizma i mnogih drugih rizičnih okolnosti. Prvi hrvatski kongres o biosigurnosti i biozaštiti je raznolikošću tema pokazao da taj složeni problem zahtijeva sveobuhvatni interdisciplinarni znanstveni pristup da bi se očuvalo zdravlje i sigurnost ljudi

Održan Prvi hrvatski kongres o biosigurnosti i biozaštiti

U Zagrebu je od 7. do 9. prosinca 2017. godine održan Prvi hrvatski kongres o biosigurnosti i biozaštiti s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu Hrvatskog liječničkog zbora.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je prepoznao važnost ove javnozdravstvene teme te je u radu Kongresa sudjelovao kao suorganizator. Stručnjaci HZJZ-a, Borna Pleše i Ivana Ferenčak, na ovom su skupu održali dva pozvana predavanja o sigurnosti osobnih podataka u Nacionalnom javnozdravstvenom informacijskom sustavu te o biosigurnosti genetski modificirane hrane.

Uz visoke predstavnike građanskih i vojnih institucija RH, otvaranju Kongresa su prisustvovali i ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak i Blaženka Hunjak, voditeljica Službe za mikrobiologiju HZJZ-a. Kongres je otvorila Alemka Markotić, predsjednica Hrvatskog društva za biosigurnost i biozaštitu, a prisustvovalo je više od 150 stručnjaka raznih područja biosigurnosti i biozaštite iz cijeloga svijeta, uključujući Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjedinjene Američke Države, Belgiju, Italiju, Dansku, Ukrajinu i Makedoniju. Tijekom rada kongresa se raspravljalo o cijelom nizu tema vezanih uz biosigurnost i biozaštitu u užem smislu, kao i različite mehanizme osiguranja od biološke opasnosti uzrokovanih aktivnošću čovjeka, ali i uz prirodne katastrofe.

Uz mnoge druge domaće i svjetske stručnjake, predavanja su održali i Maja Čavlović, predstojnica Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost RH, Nancy Connel, predstavnica Nacionalne akademije znanosti Sjedinjenih Američkih Država, James W. LeDuc, voditelj Nacionalnog laboratorija u Galverstonu, Randall S. Murch, profesor u Virginia Tech istraživačkom centru te Gabriel Ó Ríordáin, predsjednica Europske asocijacije za biosigurnost.

Izvor: www.hzjz.hr, Hrvatski zavod za javno zdravstvo