x
x

Dan svjesnosti o Duchenneovoj mišićnoj distrofiji, 7. 9.

  06.09.2021.

Savez društava distrofičara Hrvatske (SDDH) se i ove godine s mrežom od 28 udruga uključuje u obilježavanje 7. rujna, Međunarodnog dana svjesnosti o Duchenneovoj mišićnoj distrofiji (DMD). Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana je "Život odraslih i Duchenne".

Dan svjesnosti o Duchenneovoj mišićnoj distrofiji, 7. 9.

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe.

Najprogresivniji oblik je Duchenneeova mišićna distrofija (DMD) koju je prvi opisao francuski neurolog Duchenne 1861. godine.

Poremećaj je uzrokovan mutacijom u genu distrofina, koji se nalazi na X kromosomu zbog čega obolijevaju u pravilu muška djeca.

Mutacija sprječava proizvodnju proteina distrofina što dovodi do slabljenja i gubljenja funkcija mišića.

Prvi simptomi bolesti javljaju se već između druge i šeste godine života, a vidljivi su u području mišića natkoljenica i zdjelice.

Dijete hoda na prstima, često pada, otežano ustaje, a prilikom ustajanja s poda rukama se penje uz natkoljenice (Gowersov manevar), hoda gegajući se, ima povećane mišiće listova, otežano trči, skakuće i penje se po stepenicama.

Uz navedene simptome, pojavljuje se iskrivljenje kralježnice, atrofija (propadanje mišića), kontrakture zglobova i dr.

Velika većina oboljelih već do dvanaeste godine počinje koristiti invalidska kolica.

Budući da za DMD još uvijek nema lijeka, terapija je usmjerena prema usporavanju progresije bolesti tako da je radi održavanja kvalitete življenja i prevencije komplikacija, uz svakodnevno provođenje vježbi istezanja, neophodno je pratiti srčane i dišne funkcije koje također slabe te redovito provoditi vježbe disanja i ostale rehabilitacijske postupke.

Smrt najčešće nastupa u trećem desetljeću života.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana je "Život odraslih i Duchenne".

Savez društava distrofičara Hrvatske 7. rujna organizira online Okrugli stol "Svjetlo za Duchenne" na kojem će ugledni stručnjaci podijeliti svoja znanja, iskustva i očekivanja o životu oboljelih odraslih osoba, a svoj život s DMD predstaviti će oboljeli i članovi obitelji.

U večernjim satima 7. rujna će poznati svjetski spomenici i znamenitosti zasvijetliti kako bi pokazali solidarnost sa zajednicom osoba s DMD-om.

Izvor: Savez društava distrofičara Hrvatske