x
x

Mnistarstvo zdravlja - javna rasprava o izmjenama pravilnika o specijalizaciama

  16.09.2016.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je u četvrtak e-savjetovanje o prijedlogu izmjena pravilnika o specijalizacijama koji će, tvrde, otkloniti nedorečenosti vezane uz retroaktivnu primjenu važećeg pravilnika o specijalističkom usavršavanju, koji je u primjeni dva mjeseca a izazvao je velike prijepore unutar struke.

Mnistarstvo zdravlja - javna rasprava o izmjenama pravilnika o specijalizaciama

Prema važećem Pravilniku o specijalizacijama, liječnici specijalisti nakon obavljene specijalizacije u nekoj od kliničkih ustanova nemaju više obvezu povratka i rada u bolnici koja ih je uputila na specijalizaciju, niti bi zbog prijevremenog raskida ugovora morali toj bolnici vratiti trošak bruto plaće koja im je isplaćivana tijekom specijalizacije.

Prema prijedlogu izmjena pravilnika, zdravstvene ustanove koje su liječnike poslale na specijalizaciju ipak će biti obeštećene, ali ne više u milijunskim iznosima bruto plaća, već maksimalno do 200.000 kuna po specijalizaciji.

Troškovi za neizvršene ugovorne obaveze zaračunavali bi se tako u iznosu jedne proračunske osnovice (u iznosu od 3300 kn) mjesečno, što znači da bi ustanova koja je liječnika poslala na specijalizaciju bila obeštećena u maksimalnom iznosu od 198.000 kuna za ukupne troškova specijalizacije, odnosno za 39.600 kuna godišnje, pojašnjavaju u Ministarstvu zdravlja.

Liječnici koji prelaze iz jedne u drugu državnu zdravstvenu ustanovu ne bi, prema novom prijedlogu, više sami snosili troškove prijevremenog prekida ugovorne obaveze, već bi ih snosio njihov novi poslodavac. Uz to, prelazak iz jedne ustanove u drugu, bio bi moguće samo uz suglasnost Ministarstva zdravlja i obje zdravstvene ustanove.  

Liječnici bi sami snosili troškove samo u slučaju prelaska u privatni sektor ili odlaska u inozemnu ustanovu. 

Među predloženim novinama je i "brisanje članaka" po kojima su ravnatelji obavezni ponuditi specijalistima i specijalizantima izmijenjene ugovore o međusobnim pravima i obvezama, kažu u Ministarstvu.

Ta obveza dovela je do sukoba između Hrvatske liječničke komore, koja je najavila da će protiv 66 ravnatelja koji su odbijali primijeniti pravilnik pokrenuti postupak pred Časnim sudom i Udruge poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) koja se primjeni novih pravila protivila ocijenivši ih štetnima te zatražila od Ministarstva zdravlja hitne izmjene. UPUZ je najavio i podnošenje zahtijeva za ocjenom ustavnosti Pravilnika.

Kritičari pravilnika upozoravali su da će primjena pravilnika uzrokovati goleme financijske gubitke, posebice malim bolnicama, te uzrokovati još veći odljev liječnika u veće sredine. Također, velikim bolničkim centrima prijeti odljev gotovih specijalista u inozemstvo, što je izravna šteta za Hrvatsku.

S druge strane, liječnici i njihovi predstavnici tvrde kako specijalizacije ne plaćaju bolnice već HZZO, da cijelo vrijeme specijalizacije oni zapravo rade svoj posao te da su izloženi lihvarskim ugovorima u slučaju čijeg prijevremenog raskida otplaćuju milijunske iznose.

Ministarstvo zdravlja otvorilo je e-savjetovanje i o izmjenama pravilnika o specijalističkom usavršavanju u obiteljskoj medicini kojim se također, kažu, uklanjaju nedorečenosti i utvrđuju ista pravila o obavljanju specijalizacije kao i za bolničke liječnike.

E-savjetovanje je otvoreno do 15. listopada,

www.hina.hr