x
x

Granica hipertenzije opet se pomiče?

  Klara Čičić, dr. med.

  23.01.2015.

Hipertenziju u pacijenata starijih od 60 godina potrebno je medikamentozno liječiti samo ukoliko sistolički krvni tlak prelazi 150 mm Hg, smatra američki Udruženi nacionalni odbor (The Joint National Committee).

Granica hipertenzije opet se pomiče?
Za pacijente starije od 60 godina, sistolički tlak iznad kojeg se preporuča uvođenje medikamentne terapije pomiče se na 150 mm Hg, dok granica dijastoličkog tlaka ostaje ista, 90 mm Hg.

Prema 8. smjernicama američkog Udruženog nacionalnog odbora hipertenzijom koju bi trebalo liječiti medikamentima u osoba mlađih od 60 godina kao i do sada smatra se sistolički krvni tlak viši od 140 mm Hg, a dijastolički viši od 90 mm Hg. Međutim, za pacijente starije od 60 godina, sistolički tlak iznad kojeg se preporuča uvođenje medikamentne terapije pomiče se na 150 mm Hg, dok granica dijastoličkog tlaka ostaje ista, 90 mm Hg.

Za osobe oboljele od šećerne bolesti ili kronične bubrežne bolesti terapijski cilj je krvni tlak manji od 140/90 mm Hg.

Autori novih smjernica, vodeći stručnjaci iz područja kardiologije i nefrologije, svoje su zaključke izveli iz randomiziranih kliničkih studija i sistemskih analiza dosadašnjih istraživanja.

Američko društvo za hipertenziju smatra ipak kako bi granica >150 mmHg trebala biti samo za osobe starije od 80 godina.