x
x

Razvoj sustava nadzora epidemioloških parametara SARS-CoV-2

  16.11.2022.

Razvoj sustava nadzora epidemioloških parametara bolesti novog koronavirusa SARS-CoV-2 u Hrvatskoj, članak objavljen u Biltenu Hrvatskog društva za medicinsku informatiku.

Razvoj sustava nadzora epidemioloških parametara SARS-CoV-2

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je, kao institucija nadležna za nacionalnu zdravstvenu statistiku, početkom ožujka 2020. godine bio suočen s ozbiljnim izazovom. Nakon službenog proglašenja pandemije bolesti novog koronavirusa (SARS-CoV-2), HZJZ je u kratkom roku morao osigurati adekvatne resurse za nadzor širokog spektra epidemioloških parametara, što je bilo potrebno za upravljanje tom javnozdravstvenom krizom. Važno je napomenuti da Hrvatska u to vrijeme, kao i mnoge druge zemlje u Europskoj uniji i u svijetu, nije imala sustav nadzora koji bi bio uspostavljen upravo za tu svrhu. Srećom, hrvatske zdravstvene vlasti uspjele su mobilizirati široku međusektorsku suradnju, pod koordinacijom HZJZ-a, i uspostaviti funkcionalan sustav nadzora. Ovaj sustav pruža informacije Nacionalnom stožeru civilne zaštite (Nacionalni stožer), županijskim upravama civilne zaštite, epidemiolozima i drugim stručnjacima, europskim institucijama (kao što je Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti), stručnim radnim skupinama, nacionalnim medijima itd.

Krunoslav Capak, Robert Kopal, Tomislav Benjak, Ivan Cerovečki, Željka Draušnik, Lovro Bucić, Ivan Pristaš, Jelena Curać, Marija Bubaš, Ivana Pavić, Pero Ivanko