x
x

HLK: Novi broj Liječničkih novina

  26.12.2021.

Godina je to u kojoj su pale maske, poručuje predsjednik HLK-a dr.sc. Krešimir Luetić u uvodniku posljednjeg ovogodišnjeg izdanja Liječničkih novina. Naše društvo pokazalo je svoje pravo lice, točnije više svojih lica. Jedno je odgovorno i već umorno lice liječnika i drugih zdravstvenih radnika, kao i svih sugrađana koji su slušali savjete i preporuke struke, cijepili se i poštovali epidemiološke mjere. Drugo je lice nepodnošljive lakoće neodgovornosti, lice malobrojnijih, ali glasnih sugrađana koji se gotovo svi mogu svrstati pod zajednički nazivnik antivakserstva. Među njih Luetić ubraja i neodgovorne populiste i notorne pandemijske političke profitere koji za nekoliko postotaka političkog rejtinga svjesno trguju životima i zdravljem građana.

HLK: Novi broj Liječničkih novina

U svom blagdanskom uvodniku glavna urednica Liječničkih novina prof. Lada Zibar zaželjela je svima blagoslovljenu novu 2022. punu ljubavi i zdravlja. Pritom je kao zalog bolje budućnosti istaknula nužnost ne samo zdravstvene reforme već i cjeloživotnog obrazovanja stanovništva u tako važnom području kao što je zdravlje, kako bi se spriječile besmislice koje određuju dio našeg društva i dovode ih na trgove s pogrešnim zamislima, nedostatkom ili negiranjem elementarnih znanstvenih spoznaja i neprimjerenim porukama.

Uz ministra zdravstva Vilija Beroša, svojim kolegama su blagdanske riječi uputili i brojni drugi istaknuti liječnici. Pročitajte njihove dojmove o godini koju ispraćamo i želje za godinu koja slijedi.

U ovom broju razgovarali smo s dr. Alenom Babacanlijem, predsjednikom Povjerenstva HLK-a za ostale liječničke djelatnosti. Kao bolnički „hitnjak“, dr. Babacanli ističe potrebu popularizacije specijalizacije hitne medicine te nužnost reformiranja hitne pomoći. Uz medicinu, ovaj mladi energični liječnik gaji i ljubav prema IT-u, čime je zaslužan za brojna unapređenja Komorinih informatičkih tehnologija.

Tema broja obrađuje COVID potvrde i cijepljenje, alate na putu prema normalnijem životu. O tome zašto su nam potrebne COVID potvrde i kakva je njihova uloga u borbi protiv epidemije, ostaje li cijepljenje i dalje najvažniji put prema završetku pandemije te kako povećati cijepljenost građana razgovarali smo s nekoliko eminentnih liječnika kao i predstojnicom Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci prof.dr.sc. Sanjom Barić.

Gost urednik ovog broja Liječničkih novina je dr. Nino Brajković, predsjednik Povjerenstva HLK-a za Šibensko-kninsku županiju. U svom članku dr. Brajković iznosi dugu povijest šibenskog zdravstva, od prvog šibenskog lazareta iz davne 1403. godine, preko srednjovjekovnog hospicija te gradnje bolnice u 19. stoljeću, u kojoj su radili pioniri i velikani dalmatinskog i hrvatskog zdravstva, pa sve do suvremene bolnice koja redovitim raspisivanjem specijalizacija i trajnom edukacijom zdravstvenih djelatnika privlači sve veći broj mladih liječnika iz drugih sredina.

Uz brojne novosti iz Komore, hrvatskog zdravstva i medicinske literature, predstavljamo Sekciju mladih endokrinologa Hrvatskog društva za endokrinologiju i dijabetologiju HLZ-a, a povodom 30. obljetnice povijesne bitke Domovinskog rata u Dubrovniku prim. Srećko Ljubičić razgovarao je s prof. Markom Margaritonijem, jednim od rijetkih preživjelih članova kirurškog tima Ratne bolnice Sv. Vlaho.

Liječničke novine br. 205