x
x

Liječenje psihotične depresije: koliko dugo primjenjivati antipsihotik?

  02.01.2020.

Stopa relapsa se više nego udvostručila nakon prekida liječenja bolesnika s psihotičnom depresijom i to kada je antipsihotik ukinut 20 tjedana nakon započinjanja kombiniranog liječenja antidepresivima i antipsihoticima.

Liječenje psihotične depresije: koliko dugo primjenjivati antipsihotik?

Najučinkovitiji akutni tretman za pacijente s psihotičnom depresijom je antidepresiv plus antipsihotik, ali nakon dobrog kliničkog odgovora postavlja se pitanje do kada treba nastaviti liječenje antipsihoticima?

U ispitivanju koje je uključivalo 126 bolesnika s psihotičnom depresijom koji su postigli remisiju psihoze i potpunu ili gotovo potpunu remisiju depresivnih simptoma nakon 12 tjedana liječenja sertralinom (srednja doza, 150 mg dnevno) plus olanzapinom (srednja doza, 15 mg dnevno), liječenje je nastavljeno da bi bolesnici bili u remisiji još 8 tjedana. Istraživači su nasumično ispitivali sudionike tijekom sljedećih 36 tjedana i to iz ispitivane skupine (sertralin plus olanzapin) ili kontrolne (sertralin plus placebo). Relaps je bio dvostruko vjerojatniji u kontrolnoj skupini u odnosu na ispitivanu skupinu  (55% vs. 20%). Većina relapsa dogodila se tijekom prva 2 mjeseca, a 34% relapsa uključivalo je psihozu.

Nakon značajnog dobitka na tjelesnoj masi koji je zabilježen u svih ispitanika tijekom  akutne faze liječenja, oni koji su nastavili uzimati antipsihotik, dobili su još 2,7 kilograma, dok su oni koji su ga prekinuli izgubili 1,4 kilograma.

Ovi rezultati sugeriraju da je rizik od recidiva mnogo veći ako se antipsihotik ukine nakon otprilike 20 tjedana kombiniranog liječenja (iako je u jednog od pet bolesnika ponovno prisutan u tijeku antipsihotičkog liječenja). Iako se većina recidiva dogodila u prva dva mjeseca, nije poznato koliko dugo treba primjenjivati antipsihotik nakon dodatna 2 mjeseca kako bi se taj rizik ublažio. Prednosti nastavka liječenja antipsihotikom moraju biti uravnotežene s rizicima povećanja tjelesne mase i razvoja metaboličkog sindroma.

U nedostatku novijih podataka, prijedlog je da  liječnici nastave s primjenom antipsihotika najmanje 4 mjeseca nakon odgovora, a zatim ga postupno smanjuju, promatrajući znakove relapsa - i ponovo uspostave zadnju učinkovitu dozu ukoliko je to potrebno.

JAMA 2019 Aug 20; 322:622. https://doi.org/10.1001/jama.2019.10517