x
x

Unos soli treba pasti s 10 na 6 grama po osobi

  15.03.2015.

Poticanje proizvodnje hrane s manjim udjelom kuhinjske soli u prehrambenoj industriji, uvođenje zakonske regulative obaveznog i dodatnog navođenja udjela kuhinjske soli na svim prehrambenim proizvodima te smjernice i aktivnosti Ministarstva zdravlja u provedbi Strategije o smanjenju unosa kuhinjske soli u Republici Hrvatskoj bile su glavne teme Nacionalne konferencije za smanjenje unosa soli koja je okupila brojne stručnjake, ali i predstavnike proizvođača, posebno pekarske industrije.

Unos soli treba pasti s 10 na 6 grama po osobi
HZJZ je pokrenuo inicijativu za uvođenje posebne oznake, jamstvenog žiga „Živjeti zdravo“, koji jamči da namirnice imaju sastav preporučljiv za pravilnu prehranu.

Dokazano je da samo tri kriške kruha, koje u prosjeku teže oko 150 grama, sadrže oko tri grama soli što je gotovo polovica preporučenog dnevnog unosa soli. Takva skrivena sol nalazi se i u brojnim drugim proizvodima zbog čega se nametnula potreba da se na neki način zaštiti krajnjeg potrošača, ne samo zakonskom regulativom prema proizvođačima nego i   konkretnim navođenjem udjela kuhinjske soli na svim prehrambenim proizvodima.

Što zbog loše navike, ali i tzv. skrivene soli u proizvodima, dnevna potrošnja soli u prosječnog Hrvata je gotovo 10 grama na dan. Cilj nam je, a u skladu sa Strategijom smanjenja unosa soli, za nekoliko godina taj iznos prepoloviti – rekao je dr. sc. Vedran Poljak, voditelj Službe za ekologiju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo te dodao kako samo apeliranje nije dovoljno.

Potrebno je potrošače svakodnevno upozoravati na štetnosti prekomjernog unosa soli, ali i na jedan poseban način dodatno obilježavati proizvode jer je dokazano da sama deklaracija nije dovoljna. Upravo iz tog razloga, na apeliranje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o štetnosti unosa šećera, soli i  zasićenih masnih kiselina, pokrenuta je inicijativa za uvođenje posebne oznake, jamstvenog žiga  „Živjeti zdravo“, koji jamči da namirnice  imaju sastav preporučljiv za pravilnu prehranu.  Cilj je potaknuti i dati mogućnost svim potrošačima da koristeći proizvode označene tim znakom promijene prehrambene navike i osiguraju pravilniju prehranu, a proizvođačima da se usmjere u razvoj i reformulaciju svojih proizvoda prema zdravijem pravcu.

Izvor informacija: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr