x
x

COVID-19: Uvodnik

  prof. dr. sc. Bruno Baršić, dr. med. specijalist infektolog

  29.09.2020.

Od početka godine svijet se suočio s pandemijom COVID-19, bolesti različite kliničke prezentacije uzrokovane SARSCoV-2 virusom. U početku nismo niti slutili koliko će nam se životi promijeniti, ali koliko će i svijet postati drugačiji. Mislim da možemo govoriti o eri „korone“ jer su uvelike drastične promjene svih vidova života.

Zdravstveni sustavi širom svijeta postavljeni su pred ranije nezamislive zahtjeve i hrabro su podnijeli sudar s novom bolešću. Nitko kao zdravstveni djelatnici ne osjeća niti ne prepoznaje svu težinu novonastale situacije, a nemali broj dao je i svoj život u tom fatalnom srazu. U skladu s tim, pametovanja tzv. sveznajućih znanstvenika, pseudoznanstvenika ili „boraca“ za pravdu protiv kojekakvih zavjera, a koji nisu vidjeli niti pristupili niti jednom bolesniku, tragično su smiješna, da ne upotrijebim još gori izraz. Početni plimni val pandemije doveo je zdravstvene sustave u nekim zemljama u stanje krajnje iscrpljenosti. Mi smo u Hrvatskoj imali sreću da je pravovremeno provođenje preventivnih mjera spriječilo nagli porast broja oboljelih i pretrpavanje bolnica, posebno intenzivnih jedinica teškim bolesnicima. Formirane su u Zagrebu dvije „kovid“ bolnice što je dovelo do određenih promjena u funkcioniranju sustava, ali možemo reći da je on u velikoj mjeri ostao funkcionalan. Spriječeno je širenje bolesti unutar bolnica što je imalo presudno značenje za održavanje uglavnom „normalnog“ rada zdravstvenih ustanova. Međutim, pred nama je novo razdoblje prepuno možda i težih izazova. Sve struke morat će se prilagoditi funkcioniranju i obavljanju svoje osnovne djelatnosti pod stalnom prijetnjom širenja zaraze još mjesecima. Razni scenariji su mogući, ali i nepredvidivi. Radi se ipak o prirodnom tijeku koji ćemo možda moći modificirati masivnim cijepljenjem. Jednostavno u profesionalnom i osobnom životu moramo živjeti i postupati drugačije.

Sukladno tome, i ovaj broj Medicusa nastao je suradnjom raznih struka. Različiti specijalisti iznijeli su svoje viđenje zbivanja i probleme s kojima se susreće svaka specijalnost. Naravno da će se pojavljivati novi izazovi, mijenjati uobičajeni rad u novim vremenima. Kako bismo bili učinkoviti i korisni sebi i drugima, držimo se svih mjera zaštite. Obično one najjednostavnije su i najviše učinkovite. Doživljavat ćemo poruge i kritike, negiranja svrsishodnosti našeg rada, govorit će se da smo u dosluhu s kreatorima novog poretka globalne kontrole, ali mi moramo raditi stručno i beskompromisno pružiti bolesniku najviše što možemo, maksimalno zaštiti bolesnike, sebe i naše suradnike. Sve ostalo je za nas beznačajno i suvišno.

Svim autorima zahvaljujem na suradnji. Bolno smo svjesni činjenice da će mnoge stvari u trenutku izlaska ovog broja biti već zastarjele i da bi trebalo napraviti reviziju gotovo svih članaka. To je uobičajeno u trenutku pojave nove bolesti kada se dnevno publicira na desetke članaka. Ipak, osnovna načela ostaju važeća pa smatramo da će čitatelji naći niz korisnih informacija. Želim svima nama uspjeh u ovoj borbi s COVID-19.

prof. dr. sc. Bruno Baršić
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu,
Klinička bolnica Dubrava

Medicus 2020;29(2):149