x
x

Pelenski osip: primjeri iz ljekarničke prakse

  Aisa Zanki-Zelić, mag. pharm, univ. mag .pharm.

  02.12.2017.

Ljekarnici kao najdostupniji zdravstveni radnici vrlo često su u prilici pomoći pri rješavanju zdravstvenih problema ili biti oni koji će usmjeriti pacijenta dalje na obradu liječniku. Promjene na koži, osobito u ljetnim mjesecima, lakše su vidljive uslijed oskudnije odjeće. Promjene u pelenskoj regiji u ljekarni ne vidimo ali razgovorom s roditeljima ili osobama koje brinu o djetetu i/ili osobi koja nosi pelene može se dobiti veliki broj informacija i pružiti primjeren savjet.

Pelenski osip: primjeri iz ljekarničke prakse

Primjeri iz prakse

Primjer 1.

U ljekarnu dolazi majka s djetetom u kolicima. Majka se žali da se kod djeteta zadnjih dana u području pelenske regije koža crveni i da se s dosadašnjom njegom situacija ne popravlja.

Postavljanje dijagnoze:

Iz razgovora se doznaje da je dijete staro 6 mjeseci i do sada je bilo isključivo dojeno.

Unatrag desetak dana u prehranu se počela uvoditi kruta hrana namirnicu po namirnicu.

Terapijsko rješenje

Zbog uvođenja krute hrane pH mokraće i stolice se mijenjaju. Konzistencija stolice također može varirati. Novonastali razgradni produkti na koje koža pelenske regije djeteta nije navikla može dovest do jače iritacije. Potrebno je češće prematati dijete. Svakako paziti da se detaljno odstrane ostaci stolice bilo vodom, vodom i blagim sapunom ili neutralnim vlažnim maramicama. Potrebno je detaljno osušiti kožu pelenske regije tapkanjem suhom čistom nježnom tkaninom ili suhim papirnatim maramicama. Obilato nanijeti emoliens kako bi se postigla što bolja okluzija. Ukoliko sam emoliens nije dovoljan koristiti preparate koji sadrže cink oksid koji ima jači efekt sušenja i potiče cijeljenje.

Primjer 2.

U ljekarnu dolaze roditelji s djetetom. Stranci su na putovanju. Dijete već nekoliko dana ima intenzivno crvenilo u pelenskoj regiji. Otac povremeno kašlje.

Postavljanje dijagnoze

Iz razgovora se doznaje da je dijete staro 8 mjeseci. Na krutoj je prehrani već neko vrijeme i do sada nije reagiralo osipom na uvođenje novih namirnica. Majka još doji ali po potrebi uključuje i adaptirano mlijeko. Unatrag nekoliko dana nije uvođena nova hrana. Otac kašlje. Doznaje se da je bio bolestan i da je koristio antibiotik (amoksicilin). I majka je koristila isti antibiotik. Dijete je zadnjih nekoliko dana imalo obilnije i češće stolice no zbog putovanja nije češće prematano no inače. Preparati za njegu s cinkom nisu dali rezultata. Na pojedinim mjestima na koži pojavljuj se intenzivnije promjene kože. Dijete pokazuje nelagodu prilikom prematanja.

Terapijsko rješenje

Zbog povećanog broja stolica i rjeđeg prematanja djeteta moguće je da je na koži došlo do dodatne infekcije Candidom. Savjetovano je češće prematanje, detaljno čišćenje pelenske regije i sušenje kože. Preporučena je upotreba antimikotika kroz par dana 3 x dnevno kod prematanja u tankom sloju. Kod ostalih prematanja obilno emolientne kreme i kreme sa cinkovim oksidom. Zbog sumnje da bi proljev mogao potjecati od antibiotika iz majčinog mlijeka savjetovano je korištenje probiotika kod roditelja i za dijete. Ukoliko ne dođe do poboljšanja uputiti na pregled kod pedijatra.

Literatura

1. J. Lipozenčić i suradnici, Dermatovenerologija, Medicinska naklada, Zagreb, 2008.

2. M. Šitum urednica, Smjernice u dijagnostici i liječenju najčešćih dermatoza i tumora kože, Naklada Slap, Jastrebarsko, 2012.

3. I. Dobrić i suradnici, Dermatovenerologija ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Grafoplast, Zagreb, 1994.

4. Materijali za e-tečaj „Njega kože djeteta „ Hrvatska ljekarnička komora i Bayer , autor prim. mr. sc. Slobodna Murat-Sušić, dr.med. specijalist pedijatrije i dermatovenerologije, supspecijalist pedijatrijske dermatologije (2015.)