x
x

Može li se opioidima uspješno liječiti neuropatska bol?

  15.09.2013.

Neuropatska bol nastaje zbog oštećenja živca. Neuropatsku bol je često teško prepoznati i liječiti. Uporaba opioida (jakih lijekova protiv bolova, kao što je morfij) za liječenje neuropatske boli kontroverzno je pitanje zbog mogućeg razvoja ovisnosti, i uvjerenja da ta vrsta boli ne odgovara uvijek dobro na opioide.

Može li se opioidima uspješno liječiti neuropatska bol?

U ovom Cochrane sustavnom pregledu istražene su kratkoročne kliničke studije koje su trajale kraće od dana i studije koje su trajale od nekoliko dana do 12 tjedana. U medicinskoj je literaturi pronađena 31 studija, s ukupno 1237 uključenih ispitanika s neuropatskom boli; studije su većinom bile malene.

Kratkoročne studije dale su različite zaključke; svega nešto više od polovice tih studija pokazalo je da bi opioidi mogli biti bolji od placeba. Sve studije koje su trajale dulje od jednog dana pokazuju da su opioidi bilo bolji od placeba za liječenje neuropatske boli, ali studije su većinom bile malene, uglavnom su kratko trajale i nijedna nije koristila nepristrane metode. Zbog svega navedenoga, opioidi u kliničkim istraživanjima vjerojatno pokazuju bolji učinak nego u kliničkoj praksi. Temeljem rezultata sustavnog pregleda literature, nije moguće reći jesu li opioidi bolji od placeba za liječenje neuropatske boli tijekom duljeg razdoblja. Zabilježene nuspojave opioida, uključujući zatvor, mučninu, vrtoglavicu i pospanost, bile su česte, ali nisu ugrožavale život sudionika istraživanja.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexMaxirinoAndol PRO
VEZANI SADRŽAJ > <
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
VIDEO GALERIJA
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: