x
x

Bol kod distalne senzomotoričke dijabetičke neuropatije

  20.05.2014.

Dijabetička neuropatija je najzastupljenija kronična komplikacija šećerne bolesti s različito izraženim simptomima. Razvija se kao posljedica dugotrajne hiperglikemije zbog metaboličkog poremećaja i mikrovaskularnih oštećenja.

Bol kod distalne senzomotoričke dijabetičke neuropatije
U liječenju boli po današnjim smjernicama započinje se monoterapijom antidepresiva i antikonvulziva. Opioidni analgetici i tramadol preporučeni su u drugoj i trećoj liniji terapije.

Patofiziološki, oštećenja su na motoričkim, senzomotoričkim i autonomnim živcima i malim krvnim žilama. Tipična dijabetička neuropatija ili senzomotorička dijabetička neuropatija (SDN) jest simetrična, distalna, s pozitivnim ili negativnim simptomima. Pozitivni simptomi su noćno trnjenje, bockanje, žarenje i žareće probadanje, prezentirano u prstima stopala, tabanima i stopalima. Druga prezentacija SDN-a je s negativnim simptomima, a to su bezbolnost te odsutnost osjećaja dodira i temperature. Dijagnoza SDN-a postavlja se na temelju kliničke slike vlastite procjene težine simptoma, kvantitativnog senzornog testiranja i elektroneurografskog testiranja. U liječenju boli po današnjim smjernicama započinje se monoterapijom antidepresiva i antikonvulziva. Opioidni analgetici i tramadol preporučeni su u drugoj i trećoj liniji terapije. Pri donošenju odluke o izboru medikamentne terapije treba razmišljati o dobrobiti i nuspojavama lijeka te o multimorbiditetu pacijenta.

Marija Vrca Botica