x
x

Argon plazma koagulacija kao terapija izbora u oboljelih od Barrettovog jednjaka

  18.04.2018.

Cilj ove studije bio je procijeniti učinak argon plazma koagulacije (APK) u liječenju Barrettovog jednjaka (BJ), te utvrditi izražajnost mucinoznog glikoproteina (MUC2) i vaskularnog endotelnog faktora rasta (VEGF) u Barrettovoj sluznici prije i / ili nakon APK.

Argon plazma koagulacija kao terapija izbora u oboljelih od Barrettovog jednjaka

Viši stupanj izražajnosti MUC2 i VEGF u Barrettovoj sluznici može biti povezan s većim rizikom za razvoj adenokarcinoma (AK).

Istraživanjem je obuhvaćeno pet bolesnika s dijagnozom BJ - kratkog segmenta. Uključni kriterij bio je neuspješno liječenje samo inhibitorima protonske pumpe (IPP). Dijagnoza je potvrđena patohistološkom (PH) analizom nakon biopsije ezogafogastričnog (EG) spoja. Izražajnost MUC2 i VEGF određena je imunohistokemijom. Nakon nekoliko APK tretmana, kompletan oporavak sluznice EG spoja nastupio je kod ispitanika s pozitivnim nalazom intestinalne metaplazija (IM). Oporavak nije postignut u bolesnika s displastičnom promjenom tkiva. Nije nađeno maligne progresije.

Liječenje je nastavljeno IPP-om, te endoskopskim praćenjem po smjernicama. Na kontrolnim analizama bioptata ezofagogastričnoga spoja, prikazana je regresija nalaza BJ u gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) u četiri ispitanika.

Ispitanici su nas obavijestili o kliničkom poboljšanju: imali su manje ili bili potpuno bez simptoma regurgitacije, žarenja i dispepsije, koji su bili glavni simptomi zbog kojih su došli u bolnicu.

Melanija Ražov Radas