x
x

Metformin dovodi do dugotrajnog gubitka tjelesne mase

  29.04.2019.

Metformin može dovesti do dugoročnog gubitka težine bolje od promjena životnih navika, zaključak je Programa za prevenciju dijabetesa koji je proveden u razdoblju od 1996. do 2001. godine i objavljen u časopisu Annals of Internal Medicine.

Metformin dovodi do dugotrajnog gubitka tjelesne mase

U programu je sudjelovalo  3200 pretilih pacijenata ili pretilih pacijenata s povišenim razinama glukoze koji su randomizirani u ispitivanu skupinu koja je uzimala metformin, drugu skupinu koja je imala intenzivnu promjenu životnih navika i kontrolnu skupinu koja je bila na placebu tijekom 1 godine. Ispitivana skupina koja je imala u programu promjenu životnih navika imala je dvostruko veću vjerojatnost da će izgubiti najmanje 5% svoje tjelesne težine u odnosu na skupinu na metforminu.

Istraživači su zatim pratili 1100 ispitanika koji su izgubili na tjelesnoj masi daljnjih 14 godina. Skupina liječena metforminom nastavila je uzimati metformin tijekom cijelog promatranog razdoblja.

U dugogodišnjem praćenju ovih bolesnika, ispitanici koji su tijekom cijelog razdoblja primali metformin, imali su veći uspjeh u održavanju postignutof gubitka težine. Zabilježen je sljedeći gubitak tjelesne mase: 57% u skupini liječenih metforminom, 49% u skupini koja je imala promjene životnih navika i 42% u skupini koja je primala placebo.

Zaključak istraživanja je da je potrebno individualno procijeniti treba li u liječenje pretilih bolesnika dodati metformin uz preporuku promjene životnih navika, osobito u slučaju ako bolesnik nije uspio smanjiti tjelesnu masu ili je povratio izgubljene kilograme u dugogodišnjem praćenju.