x
x

Trčanje smanjuje smrtnost neovisno o trajanju ili brzini

  David Čičić, dr. med.

  30.07.2014.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology tvrdi da svega nekoliko minuta trčanja dnevno ili trčanje manjim brzinama značajno smanjuje sveukupnu smrtnost i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti.

Trčanje smanjuje smrtnost neovisno o trajanju ili brzini
Dosljednost u trčanju povezana je s najvećom koristi, odnosno 30% manjim sveukupnim rizikom od smrti i 50% manjom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American College of Cardiology tvrdi da svega nekoliko minuta trčanja dnevno ili trčanje manjim brzinama značajno smanjuje sveukupnu smrtnost i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Trčanjem u trajanju od samo 5-10 minuta dnevno i pri brzinama manjim od 10 km/h može se ostvariti pozitivan učinak na očekivano trajanje života.

Autori su pratili odnos trčanja i rizika od smrti zbog svih uzroka te posebno smrti od kardiovaskularnih bolesti kod 55.137 odraslih osoba, starosti 18 - 100 godina. Otprilike 24% sudionika se u slobodno vrijeme bavilo trčanjem. Tijekom 15 godina praćenja umrlo je 3413 osoba, od čega je njih 1217 umrlo od kardiovaskularnih bolesti.

Prema rezultatima istraživanja trkači su imali 30% manji rizik od smrti zbog svih uzroka i 45% manji rizik od smrti zbog kardiovaskularnih bolesti u odnosu na netrkače. Također, trkači su u usporedbi s netrkačima živjeli 3 godine duže.

Koristan učinak nije ovisio o vremenu, dužini puta, učestalosti ni brzini trčanja. Sudionici koji su tjedno trčali kraće od 51 minute, manje od 10 km, sporije od 10km/h ili samo 1-2 puta imali su manji rizik od smrti u odnosu na netrkače.

Analizom navika trčanja i smrtnosti pokazalo se da je dosljednost u trčanju povezana s najvećom koristi, odnosno 30% manjim sveukupnim rizikom od smrti i 50% manjom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Ovo istraživanje bi moglo motivirati zdrave, ali sedentarne osobe da bez previše muke ostvare koristan učinak na vlastito zdravlje.  

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
BisolexZipantola PROTECTGastal
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Zipantola PROTECT
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: