x
x

Svjetski dan zdravlja: utrka „Maksimirski Minus Zwei cener“, 7. 4.

  04.04.2019.

Najljepša utrka grada Zagreba „Maksimirski Minus Zwei cener“ spremna je za svoje četvrto izdanje. Utrka će se održati u subotu, 7. travnja 2018. godine, s početkom u 11.00 sati u parku Maksimir, a dobrodošli su svi mlađi i stariji zaljubljenici u trčanje, zdrav način života i boravak u prirodi. „Maksimirski Minus Zwei cener“ organizira se povodom obilježavanja Svjetskog dana zdravlja koji se ove godine održava pod sloganom: „Zdravlje za sve“, što je ujedno i slogan ovogodišnje utrke. Kasne prijave su do 6. 4. 2019.

Svjetski dan zdravlja: utrka „Maksimirski Minus Zwei cener“, 7. 4.

Povodom predstavljanja ovogodišnjeg „Maksimirskog Minus Zwei cenera“, u Velikoj dvorani Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, održana je konferencija za medije na kojoj su o samoj utrci, ali i važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje uopće, govorili ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar, ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med., dr. sc. Ivan Toth, prof. v. š., dekan Veleučilišta Velika Gorica, izaslanik gradonačelnika Zagreba Goran Petrović iz Gradskog ureda za sport i mlade te organizator utrke Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir.

Kao i dosadašnjih godina, i ove će se godine uz glavnu kros utrku na osam kilometara, trčati i utrka građana na dva kilometra. Od prve utrke, 2015. godine, u ovaj rekreativno-edukativni događaj uključeni su i oni najmlađi kako bi usvojili važnost i upoznali benefite aktivnog načina života te se pri tome dobro zabavili. Za njih će se organizirati utrka u kojima će moći sudjelovati djeca vrtićke dobi te učenici nižih razreda osnovnih škola. Uz dozu zdravog sportskog nadmetanja, ugodnog druženja i boravka u prirodi, sudionike očekuje i besplatan posjet zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ dr. Zvonimir Šostar, istaknuo je da su rezultati o tjelesnim aktivnostima Hrvata poražavajući i zabrinjavajući te da se prevenciji ne pridaje dovoljno pažnje.  Naglasio je kako su upravo aktivnosti poput ove obiteljske utrke od iznimnog značaja, obzirom da je svako treće dijete u Zagrebu pretilo, a čak je svako peto dijete nažalost iznimno pretilo, što predstavlja velik rizik od bolesti. Govoreći o važnosti fizičke aktivnosti i značaju maksimirske utrke, dr. Šostar je najavio i javnozdravstvenu tribinu koja se održava u petak na Zavodu, a na kojoj će biti predstavljen „Zdravstveno-statistički ljetopis Grada Zagreba za 2017. godinu“ kojim su objedinjeni ključni zdravstveni pokazatelji zdravstvene slike građana grada Zagreba. 

Svoje startne pakete, sudionici utrke mogu preuzeti u Savjetovalištu za prehranu Doma zdravlja Zagreb – Centar (Runjaninova 4) dan prije utrke od 10.00 do 19.00 sati ili na dan utrke od 9.30 do 10.30 sati na livadi kod Mogile. Uz to, prilikom preuzimanja startnih paketa, posjetitelji će imati priliku izmjeriti razinu šećera u krvi, provjeriti svoj krvni tlak i vid, savjetovati se sa stručnjacima o uravnoteženoj prehrani i pravilnoj tjelesnoj aktivnosti, a dijelit će se i edukativni materijali.

„U ime svih zaposlenika Doma zdravlja Zagreb – Centar mogu reći kako nam je iznimno drago što smo treću godinu zaredom suorganizatori ove hvalevrijedne utrke, koja je sjajan primjer kako se iskrenom suradnjom promovira zdrav način života i iznimno važna navika fizičke aktivnosti. Naši će liječnici i patronažne sestre i ove godine, osim što će sudjelovati u samoj utrci, stajati na raspolaganju sugrađanima koji požele izmjeriti krvni tlak ili razinu šećera u krvi i tako uz ugodno druženje i boravak u prirodi razvijati brigu o svom zdravlju.“, rekla je Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – Centar doc. dr. sc. Antonija Balenović, dr. med.

Zadovoljstvo na sudjelovanju u utrci u ime profesora i studenata Veleučilišta Velika Gorica, koji se i ove godine raduju sudjelovanju, izrazio je i  dekan Veleučilišta Velika Gorica, dr. sc. Ivan Toth, prof. v. š.

Izaslanik gradonačelnika grada Zagreba, Goran Petrović iz Gradskog ureda za sport i mlade čestitao je svim organizatorima i sudionicima ovogodišnje utrke te rekao kako Maksimirski Minus Zwei cener objedinjuje sport, zdravlje, ljubav, sklad, humanost i harmoniju grada Zagreba, istinske europske metropole. 

Andrija Damjanović iz Atletskog kluba Maksimir, predstavio je sve relevantne informacije o jedinstvenoj maksimirskoj utrci, koju organizira Atletski klub Maksimir u suradnji s Domom zdravlja Zagreb – Centar i Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Gradske skupštine Grada Zagreba, Zagrebačkog holdinga Veleučilišta Velika Gorica, Parka prirode Maksimir, Gradske četvrti Maksimir, ZOO Zagreb, Jadran galenskog laboratorija, Mlinotesta i Karle – Žitoproizvod.

Najbolji natjecatelji u glavnoj utrci u ukupnom poretku bit će nagrađeni peharima, a troje najbržih u svakoj kategoriji medaljama.

Sve informacije o utrci dostupne su na internetskoj stranici utrke ili facebook-u.