x
x

Djeca razvedenih roditelja mogu biti sklonija debljanju

  20.06.2014.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu BMJ Open, djeca razvedenih roditelja mogla bi biti sklonija debljanju od djece koja žive sa roditeljima koji su u skladnome braku.

Djeca razvedenih roditelja mogu biti sklonija debljanju

Prijašnja istraživanja pokazala su da obiteljski život djece može utjecati na njihovu tjelesnu masu. Primjerice, nedavno je Medical News Today izvijestio o studiji prema kojoj su djeca strogih roditelja sklonija debljanju. 

U studiji objavljenoj u časopisu BMJ Open, istraživači su si postavili cilj utvrditi utječe li obiteljski status na tjelesnu masu djece. Za potrebe istraživanja analizirali su podatke 3166 djece (1537 djevojčica te 1692 dječaka). Djeci su mjerene visina, masa te obujam struka. 
Istraživači su djecu podijelili u skupine, ovisno o bračnom statusu njihovih roditelja koji je uključivao vjenčane, nikad vjenčane, roditelje koji žive u zajednici, samohrane, razvedene ili rastavljenje roditelje. 

U ukupnom broju djece, 19% ih je bilo pretilo ili je imalo prekomjernu tjelesnu masu, a 8,9% je imalo abdominalnu pretilost. Pri tome je utvrđeno da djeca razvedenih roditelja imaju 54% veći rizik za pretilost ili prekomjernu tjelesnu masu te 89% veći rizik za abdominalnu pretilost, u usporedbi s djecom čiji su roditelji u braku. 

Rezultati su bili izraženiji kod dječaka čiji su roditelji razvedeni. Ti dječaci su imali 63% veći rizik za pretilost i prekomjernu tjelesnu masu ta 104% veći rizik za abdominalnu pretilost u odnosu na dječake čiji roditelji nisu bili razvedeni.