x
x

Kako biti umjeren u jelu i piću za vrijeme blagdana?

  30.12.2014.

Prejedanje ima brojne posljedice na zdravlje: od onih kratkotrajnih do dugotrajnijih. Velika količina hrane uvijek opterećuje naš probavni sustav i naše tijelo. Važno je napomenuti da je miješanje namirnica bogatih bjelančevinama i onih bogatih ugljikohidratima loše za probavu i često izaziva nadutost i probleme u probavi.

Kako biti umjeren u jelu i piću za vrijeme blagdana?
Jedna kriška torte može sadržavati 250 do 600 kalorija (što je izuzetno puno). Gulaš s tjesteninom ili njokima i jedna čaša vina sadrže oko 500 kalorija, a da bismo potrošili tih 500 kalorija moramo trčati 45 minuta do sat vremena!

Velike količine hrane, miješanje raznih namirnica, žestoka i masna hrana, žestoka pića i puno šećera mogu izazvati žgaravicu, a posljedično bolove i mučninu. Oscilacije razine šećera u krvi štetne su za naš organizam, izazivaju umor i dekoncentriranost. 

Prejedanje je naravno loše i radi toga jer se vrlo lako nakupljaju dodatni kilogrami kojih ćemo se teško riješiti, a zapravo ih brzo dobivamo. Već dobro znamo da je debljina dokazani rizični čimbenik svih vodećih uzroka smrtnosti, obolijevanja i invalidnosti u našoj populaciji. 

Nije loše osvijestiti si na primjeru koliku količinu kalorija unosimo kroz obilne obroke ili čak one koji nam se ne čine tako obilnima. Primjerice, jedna kriška torte može sadržavati 250 do 600 kalorija (što je izuzetno puno). Gulaš s tjesteninom ili njokima i jedna čaša vina sadrže oko 500 kalorija, a da bismo potrošili tih 500 kalorija moramo trčati 45 minuta do sat vremena! I još toliko otprilike za krišku torte. Ako ipak ne možemo odoljeti pa pojedemo malo više - dobro je otići u malo žustriju šetnju kako bismo pokrenuli probavu, metabolizam i potrošili koju kaloriju. Uostalom i za vrijeme blagdana poželjno je nastaviti s uobičajenim sportskim aktivnostima ili vježbati barem pola sata dnevno. Šetnja, vježbanje ili bilo koji sport koji volimo, također izazivaju ugodu u našem organizmu i posljedično nećemo imati potrebu neumjereno jesti.

Autorica članka: Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja

Cijeli članak pročitajte na www.stampar.hr