x
x

Defekt proteina kao uzrok debljine

  05.03.2012.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Nature, defekt proteina koji djeluje kao senzor za masnoću u hrani, mogući je uzrok debljine i bolesti jetre.

Defekt proteina kao uzrok debljine

Protein GPR120 nalazi se na površini stanica crijeva, jetre i masnog tkiva. Stanicama omogućava da detektiraju i odgovore na prisustvo nezasićenih masnih kiselina u hrani, osobito omega-3 masnih kiselina, koje imaju korisne učinke na zdravlje.

Otkriveno je da su miševi koji nemaju taj protein, skloniji razvoju pretilosti i bolesti jetre kad konzumiraju hranu s visokim udjelom masti.Također je otkriveno da su osobe s mutacijom gena za taj protein, nakon čega protein gubi sposobnost odgovora na omega-3 masne kiseline iz hrane, značajno sklonije debljini.

Kad se u crijevu nezasićene masne kiseline iz hrane vežu na GPR120, dolazi do stimulacije oslobađanja hormona koji smanjuju apetit i stimuliraju gušteraču da luči inzulin. Kada masne stanice preko GPR120 "osjete" visoke razine masti u krvi, dolazi do povećanja njihovog broja kako bi se uskladištila sva mast, čime se smanjuje rizik od nakupljanja masti u jetri i arterijama. Ovo bi mogao biti jedan od mehanizama nekih od pozitivnih zdravstvenih učinaka omega-3 masni kiselina.

I kod životinja i kod čovjeka defekt ovog proteina uzrokuje nesposobnost masnih stanica da skladište mast, a umjesto toga mast se nakuplja oko organa i u jetri, uzrokujući nezdravo povećanje tjelesne mase i masnu bolest jetre. Mutacija proteina GPR120 zapravo oponaša učinak koji ima loša prehrana siromašna omega-3 masnim kiselinama.

Ovo istraživanje o važnosti pravilne funkcije proteina GPR120 otvara nove mnogućnosti za liječenje debljine i metaboličkog sindroma.