x
x

3 savjeta dijetetičara o upravljanju prazničnim užicima

  22.12.2023.

Bilo da se radi o radnim zabavama, društvenim okupljanjima ili obiteljskim okupljanjima, prosinac okuplja ljude na praznicima i društvenim događanjima usredotočenim na obilje hrane i pića. Ali pretjerivanje tijekom blagdanske sezone može donijeti neželjene posljedice.

3 savjeta dijetetičara o upravljanju prazničnim užicima

Kako god slavili praznike, vjerojatno će vam biti višak hrane na dohvat ruke. A to obično znači puno šećera i možda alkohola.

Andrea Delgado, dijetetičar klinike Mayo, dijeli tri savjeta koji mogu pomoći u upravljanju prazničnim užicima ove sezone.

  1. Nemojte se odlučiti na dijetu neposredno prije praznika. Umjesto toga, trebali bi obratiti pozornost na to koliko i koliko često jedete.
  2. Nemojte se opterećivati ako pretjerate, u redu je napraviti plan za nastavak na sljedećoj zabavi, na sljedećem okupljanju. Dopustite si da sljedeći put odaberete različite stavke i veličine porcija. Važno je i što pijete.
  3. Ostanite hidrirani. Često ono što najviše zanemarujemo je zadržavanje hidratacije, pa biramo slatka pića ili alkohol, koji mogu dodati puno dodatnih kalorija, praznih kalorija koje možemo uštedjeti pijenjem vode. Voda bi trebala biti glavni napitak svaki dan, pa tako i za blagdane

Još nekoliko savjeta za upravljanje prazničnim užicima

  • Dajte prioritet tjelesnoj aktivnosti: Zadržite tjelesnu aktivnost kao prioritet, čak i tijekom užurbanih blagdana. Poželjne su jutarnje šetnje ili lagane vježbe prije slavlja.
  • Planirajte unaprijed izbor hrane: Pojedite nešto zdravo prije odlaska na zabave kako biste izbjegli ekstremnu glad. Odlučite se za voće i orašaste plodove kako biste obuzdali želju za hranom. Odlučite unaprijed što ćete jesti i usredotočite se na zdravije opcije.
  • Vodite računa o unosu alkohola: Alkoholna pića unose kalorije i povećavaju osjećaj gladi. Alternativa alkoholnim pićima su niskokalorični napitci, poput gazirane vode.
  • Samoosjećanje je važno: Nemojte odustati ili se osjećati nesretno zbog upravljanja težinom tijekom praznika. Budite dobri prema sebi i uživajte u sezoni uz malo truda.

Izvor: Mayo Clinic