x
x

Može li zdrav način života pomoći onima s visokim genetskim rizikom za demenciju

  Marija Škrlec, mag. pharm

  22.12.2019.

Pridržavanje zdravog načina života povezano je sa smanjenim rizikom za razvoj demencije, čak i među onima koji su genetski predisponirani, pokazala je studija predstavljena na Alzheimer's Association međunarodnoj konferenciji.

Može li zdrav način života pomoći onima s visokim genetskim rizikom za demenciju

Gotovo 200.000 odraslih bijelaca, starijih od 60 godina i bez kognitivnog poremećaja, koji su imali poligenetski rizik za razvoj demencije, ispunili su upitnik o životnim navikama te su prikupljeni podaci analizirani. Povoljni način života sastojao se od tri ili četiri od sljedećih stavki:

1) Osoba trenutno ne puši.
2) Osoba se bavi redovitom tjelesnom aktivnošću (150 min umjerene aktivnosti tjedno ili 75 min intenzivne aktivnosti tjedno).
3) Osoba se zdravo hrani.
4) Osoba unosi niske do umjerene količine alkohola (0-1 standardno piće za žene, 0-2 pića za muškarce).

Tijekom osmerogodišnjeg praćenja kod 0,9% ispitanika dijagnosticirana je demencija. I genetski rizik i stil života bili su neovisno povezani s rizikom od demencije. Među onima koji su pod visokim genetskim rizikom, povoljan način života povezan je s apsolutnim smanjenjem rizika od demencije za 0,65% u usporedbi s onima koji su imali nepovoljne životne navike.

Ako postoji povezanost, jedan slučaj demencije na 121 osobu bi se mogao spriječiti tijekom 10 godina kod osoba s visokim genetskim rizikom, ako bi pojedinac promijenio svoje životne navike iz nepovoljnih u povoljne.

Izvor: JAMA