x
x

Što se događa ako dobijete i COVID-19 i gripu ili RSV odjednom?

  14.11.2023.

Kako nam se prikradaju hladniji mjeseci, tako se šire i tri velika respiratorna virusa: SARS-CoV-2, influenca i respiratorni sincicijski virus (RSV). Dobro je što postoji ažurirano cjepivo protiv COVID-19, cjepiva protiv gripe koja štite od više sojeva virusa i RSV cjepiva za starije osobe, trudnice i dojenčad. Unatoč naporima u prevenciji, može se zaraziti ne samo jednim od ovih virusa, već s dva odjednom ili u bliskom slijedu tijekom zimske sezone.

Što se događa ako dobijete i COVID-19 i gripu ili RSV odjednom?

Prošlogodišnji podaci CDC-a (Centers for Disease Control and Prevention) pokazali su da RSV, COVID-19 i gripa nisu odjednom dosegli vrhunac – što je dobra vijest i za pacijente i za zdravstvene sustave.

Kad je riječ o tome koliko ljudi doživi  koinfekcije, teško je reći. Većina ovih dijagnoza dolazi nakon hospitalizacije, gdje pacijente obično testiraju na sva tri virusa. Za one koji ne završe u bolnici, vjerojatno ne doznaju da imaju više od jedne infekcije, pogotovo zato što su simptomi slični. Curenje iz nosa, kašalj, zimica i bolovi u tijelu mogu se pojaviti kod sva tri virusa.

Zbog pristupačnosti testova na COVID-19 vjerojatnije je da kade se osoba razboli i bude pozitivna na COVID-19, neće potražiti test na gripu ili RSV, ako infekcija nije dovoljno opasna da ode u bolnicu. Testiranje na sva tri virusa nije nužno za svakoga. Starije osobe, djeca i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom svakako bi se trebale dodatno testirati čim budu u mogućnosti. Ako imaju dva virusa, to je vjerojatno COVID-19 i gripa, a ne RSV. A rano testiranje u tim slučajevima može pacijentima pomoći jer postoje antivirusni lijekovi za gripu i COVID-19 kojih nema za RSV.

Što se tiče slučajeva kada pacijenti ponovno razviju COVID-19 nedugo nakon oporavka, a posebno u sezoni respiratornih virusa, povratak simptoma COVID-19 vrlo lako može uzrokovati drugi virus, poput gripe ili RSV-a.

Studije o COVID-19 pokazale su da može doći do dugotrajnog oštećenja imunološkog sustava nakon oporavka od infekcije, slabeći pacijente i čineći ih ranjivijima na zarazu drugim virusima. Istraživači su također otkrili da su pacijenti koji su bili pozitivni na gripu imali smanjeni rizik da budu pozitivni na COVID-19; ali za one koji su imali koinfekcije, bolest je bila mnogo teža i ostavila je još više dugotrajnog oštećenja pluća.

Ali još uvijek ima mnogo toga što se ne zna o istovremenim infekcijama - COVID-19, gripa i RSV.

Izvor: CDC