x
x

Zaštita od COVID-19 i ostalih respiratornih infekcija u imunokompromitiranih

  07.12.2023.

Ususret zimskom razdoblju, kada je veća pojavnost respiratornih infekcija, važno je upozoriti na osobito ranjivu skupinu imunokompromitiranih bolesnika/pacijenata, kako im pomoći i kako ih zaštiti.

Zaštita od COVID-19 i ostalih respiratornih infekcija u imunokompromitiranih
Tijekom pandemije COVID-19 upravo su se imunokompromitirani i imunosuprimirani pacijenti izdvojili kao visoko rizična skupina s većom stopom hospitalizacije, prijema u jedinice intenzivnog liječenja i smrtnog ishoda.

Između 2 i 3 posto ukupnog stanovništva u Hrvatskoj je imunokompromitirano i/ili imunosuprimirano zbog primarne bolesti ili zbog primjene imunosupresivnih lijekova. Najčešće su to osobe koje žive s hematološkim zloćudnim bolestima ili se aktivno liječe zbog zloćudnih tumora solidnih organa, osobe oboljele od različitih imunoloških bolesti, osobe s prirođenim ili stečenim imunonedostatnostima, transplantirani bolesnici kao i bolesnici u programu kronične dijalize.

Svim imunokompromitiranim osobama zajedničko je da ih njihovo urođeno ili stečeno stanje čini podložnijim za različite virusne i bakterijske infekcije koje će potencijalno biti težeg oblika i duljeg trajanja, s razvojem mogućih komplikacija. Od virusnih infekcija najčešće se radi o infekcijama uzrokovanim SARS-CoV-2 i virusom influence, ali i respiratornim sincicijskim virusom (RSV) te citomegalovirusom (CMV), a od bakterijskih daleko su najznačajnije one uzrokovane pneumokokom.

Tijekom pandemije COVID-19 upravo su se imunokompromitirani i imunosuprimirani pacijenti izdvojili kao visoko rizična skupina s većom stopom hospitalizacije, prijema u jedinice intenzivnog liječenja i smrtnog ishoda. Više od 40 % hospitaliziranih bolesnika s probojnim infekcijama nakon cijepljenja bili su upravo imunokompromitirani pacijenti.

Cijepljenje je najučinkovitija i najjeftinija metoda sprječavanja nastanka zaraznih bolesti. Imunokompromitirane osobe je najučinkovitije zaštiti upravo cijepljenjem i to prije svega protiv SARS-CoV-2, virusa influence i pneumokoka. Prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) svim osobama s većim rizikom za teži oblik respiratorne infekcije pa tako i imunokompromitiranima savjetuje se cijepljenje protiv COVID-19 ili docjepljivanje jednom dozom. Preporuke su i da se imunokompromitirani svake godine cijepe protiv gripe, a savjetuje se i cijepljenje protiv pneumokoka, uz docjepljivanje nakon 5 godina, dok je s najnovijom generacijom pneumokoknih cjepiva dovoljno cijepiti se jednom. Protiv gripe i COVID-19 ili pneumokoka može se cijepiti prilikom jednog dolaska jer su dosadašnja istraživanja pokazala učinkovitost i mogućnost primjene različitih cjepiva istodobno ili u kraćem vremenskom razdoblju. Detaljnije informacije o preporukama za cijepljenje nalaze se na mrežnim stranicama HZJZ-a.

S obzirom na činjenicu da imunokompromitirane osobe imaju slabiji imunosni odgovor na cijepljenje, važno je i dalje primjenjivati ostale zaštitne mjere koje imamo na raspolaganju kao što je korištenje zaštitnih maski za lice, higijena ruku te provjetravanje prostorija, osobito prilikom boravka u zdravstvenim ustanovama Što se tiče zaštite od COVID-19, prijeekspozicijska profilaksa infekcije monoklonskim protutijelima više se ne preporučuje zbog slabijeg učinka na nove sojeve virusa.

U slučaju COVID-19 imunokompromitiranima se savjetuje primjena antivirusnog lijeka - oralnog inhibitora proteaze nirmatrelvir/ritonavir i to isključivo u prvih 5 dana od pojave simptoma. U slučaju gripe preporučuje se primjena oseltamivira. Primjenom ovih antivirusnih lijekova smanjuje se rizik od težeg oblika bolesti.

Andrea Vukić Dugac