x
x

Dodaci prehrani štetniji za jetru nego što mislimo

  Klara Čičić, dr. med.

  09.09.2014.

Broj teških oštećenja jetre povezanih s uzimanjem biljnih preparata i raznih dodataka prehrani značajno se povećao u posljednjih 10 godina, objavljeno je u časopisu Hepatology.

Dodaci prehrani štetniji za jetru nego što mislimo
Potrebno je povećati svijest liječnika, ali i opće populacije o potencijalnoj štetnosti dodataka prehrani. Svakako je potreban povećan oprez pri uzimanju ovih preparata koji prema ovome istraživanju mogu uzrokovati teška oštećenja jetre.

U razdoblju od 2004. do 2013. godine udio oštećenja jetre uzrokovanih dodacima prehrani povećao se sa 7% na čak 20%. Jetreno oštećenje uzrokovano dodacima prehrani češće je takvo da zahtijeva transplantaciju jetre u odnosu na oštećenje jetre uzrokovano konvencionalnim lijekovima (13% u odnosu na 3%).

Istraživači su analizirali podatke oko 800 bolesnika s oštećenjem jetre uzrokovanim lijekovima (osim paracetamola) i dodacima prehrani. Njih 45 imalo je oštećenje jetre uzrokovano preparatima za povećanje mišićne mase („bodybuilding“ preparati), 85 dodacima prehrani i biljnim preparatima, a 709 bolesnika imalo je oštećenje jetre uzrokovano lijekovima. No, hepatotoksičnost uzrokovana dodacima prehrani i biljnim preparatima češće zahtijeva transplantaciju jetre ili čak izaziva smrt.

Autori smatraju kako je potrebno povećati svijest liječnika, ali i opće populacije o potencijalnoj štetnosti dodataka prehrani. Svakako je potreban povećan oprez pri uzimanju ovih preparata koji prema ovome istraživanju mogu uzrokovati teška oštećenja jetre.

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluGastalAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: