x
x

Kako se javnim novcem financira privatno zdravstvo

  01.04.2011.

Postavlja se pitanje zašto HZZO ne omogućuje liječnicima u bolnicama da u dopunskom radu u bolnicama odrade pretrage koje HZZO plaća privatnicima.

Kako se javnim novcem financira privatno zdravstvo

Zagrebačka poliklinika Medikol godišnje od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje naplati oko 80 milijuna kuna za provođenje radioloških pretraga što je gotovo trećina iznosa koji HZZO godišnje plaća privatnicima za različite dijagnostičke i operacijske postupke koji se uobičajeno rade u bolnicama. Ugovori se sklapaju s privatnicima. kažu u HZZO-u, radi smanjenja listi čekanja koje za pojedine postupke iznose i više desetaka odnosno stotina dana. No, osnovna zamjerka koja se čuje iz redova liječnika jest činjenica da se javnim novcem financiraju privatne ustanove.

Privatno na uputnicu

"Ne znam zašto se ne bi liječnicima u bolnicama omogućilo da u popodnevnim satima, nakon završenog radnog vremena, na račun HZZO-a odrade dodatni posao. Naime, bolnice su vezane limitom i ne smiju raditi preko onog broja pretraga koje imaju ugovoreno sa HZZO-om. Usmjeravajući novac u bolnice umjesto u privatne poliklinike, na dobiti bi bile i bolnice i liječnici i pacijenti", kaže prof. dr. Ranka Štern Padovan, pročelnica Katedre za radiologiju zagrebačkog Medicinskog fakulteta.Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ima ugovore sa 15 privatnih specijalističkih poliklinika za obavljanje točno određenih zdravstvenih postupaka. Tako se u privatnim ordinacijama mogu napraviti operacije katarakte, MR, CT, mamografija i UZV dojki, prvi kardiološki pregled, UZV srca, ergometrija i holter, IVF postupci, a u djelatnosti ortopedije postupci artroskopske operacije ramena i koljena. Drugim riječima, pacijenti mogu tu uslugu obaviti kod privatnika, ali na uputnicu HZZO-a. Zavod mjesečno privatniku plaća, primjerice, 20 operacija katarakte (sive mrene) po cijeni od 4.600 kuna po jednom specijalisti oftalmologu. Tako privatnik (ukoliko ima samo jednog zaposlenog specijalistu) ima osiguran godišnji prihod od HZZO-a u iznosu od 1,1 milijun kuna. No, pacijent mora platiti i pregled u iznosu od 550 kuna što je privatniku još dodatna zarada od 132 tisuće kuna godišnje. Kada se gleda na razini tri godine, koliko traje ugovor, HZZO je privatniku osigurao ukupno 3,69 milijuna kuna novca namijenjenog za javno zdravstvo te direktno iz džepa pacijenata. Privatnicima koji obavljaju postupke magnetske rezonance (MR) HZZO temeljem ugovora plaća mjesečno 53 postupka po cijeni od 1.200 kuna po specijalisti. Godišnje tako privatnik od HZZO-a zaradi 763.200 kuna, a na tri godine 2,28 milijuna kuna, ukoliko ima zaposlenog samo jednog specijalistu. Na pitanje zašto se te usluge obavljaju u privatnim poliklinikama umjesto u bolnicama, ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep kaže da to pitanje treba postaviti ravnateljima bolnica.

Miješanje javnog i privatnog

"Bolnice su dužne osigurati da se 20 posto djelatnosti provodi u dvije smjene", kaže Strizrep. Osim što je Medikolu osiguran monopol, radiolozi predvođeni Andrijom Hebrangom tvrde kako su pacijenti bnespotrebno slani na pretrage te da je nepotrebno ozuračeno oko 8500 pacijenata. Strizrep tvrdi kako je u protekle 3,5 godine u Medikolu odrađeno 15 tisuća pretraga što odgovara europskim smjernicama."Smjernice govore o 1000 pretraga na milijun stanovnika, pa prema tome Hrvatska ne odstupa od toga", kaže Strizrep dodajući kako je ta pretrage posebno nužna za onkološke bolesnike. "A što se tiče stručnog rada, to nije u domeni HZZO-a već Hrvatske liječničke komore koja prema zakonu može provoditi stručni nadzor", kaže Strizrep dodajući kako se financijske kontrole provode svakodnevno i to ne samo za polikliniku Medikol već i za sve ostale privatne i javne ustanove.U HZZO-u ističu kako su ugovori s privatnicima potpisani za trogodišnje ugovorno razdoblje od 2010. do 2012. godine. Ukoliko je ugovorni subjekt ugovoren nakon natječaja, a temeljem odluke Upravnog vijeća s ciljem smanjenja listi čekanja, ugovor se sklapa od datuma utvrđenog Odlukom do kraja ugovornog razdoblja, odnosno do 31. prosinca 2012. HZZO ima potpisane ugovore sa 78 privatnih poliklinika i 191 specijalističkom ordinacijom (od kojih je 112 u zakupu domova zdravlja, a 79 specijalista obavlja djelatnost u vlastitom prostoru).S navedenim specijalističkim ordinacijama i poliklinikama Zavod ugovara provođenje zdravstvene zaštite na razini zdravstvene djelatnosti, a iznimno s nekim poliklinikama u cilju smanjenja lista čekanja, ugovara određene postupke (npr. UZV operacija katarakte, CT ). U HZZO-u ističu kako se plaćanje obavlja po ispostavljenim računima odnosno stvarno izvršenim postupcima. Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kaže kako sindikati već godinama upozoravaju na miješanje privatnog i javnog zdravstva odnosno financiranje privatnika javnim novcem."Ne znam zašto prof. Andrija Hebrang sada govori o tome kada je on prvi započeo taj proces u hrvatskom zdravstvu. Što su čekali sve te godine jer smo i preko saborskog Odbora za zdravstvo kojeg vodi upravo prof. Hebrang upozoravli na ovaj problem. Govorili smo da će novac otići privatnicima, da će specijalisti iz bolnica otići privatnicima, a da će aparata u javnim ustanovama skupljati prašinu. Nažalost, nismo tada od vladajućih struktura dobili nikakv u podršku", kaže Avberšek dodajući kako se ne može amnestirati niti HZZO koje je u konačnici potpisao ugovore s privatnicima.

Koliko usluga plaća HZZO

U Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje ističu kako se PET/CT postupci ugovareni s poliklinikom Medikol, a mjesečno se po lokaciji (Zagreb, Rijeka, Split) može obaviti maksimalno 375 postupaka, s time da Zavod plaća samo stvarno izvršene usluge. U području liječenja neplodnosti, kažu u HZZO-u, ima više različitih vrsta postupaka, te se ne ugovara posebno broj budući da ovisi o medicinskoj indikaciji. Liječenje neplodnosti provodi se na teret HZZO-a u dvije privatne poliklinike, IVF u Zagrebu i Cito u Splitu.

Troškovi liječenja
-operacije katarakte 4600 kuna
-MR 1200 kuna po regiji
-CT 600 kuna
-mamografija (s dvostrukim očitavanjem nalaza i preporukom) 178 kuna
-denzitometrija 178 kuna