x
x

Utječe li prijelaz na ljetno računanje vremena na kardiovaskularno zdravlje?

  18.03.2024.

Prijelazi na ljetno računanje vremena vjerojatno neće značajno utjecati na povećanje stope kardiovaskularnih događaja.

Utječe li prijelaz na ljetno računanje vremena na kardiovaskularno zdravlje?

Prijelaz na ljetno računanje vremena može biti povezan s manjim povećanjem stopa štetnih kardiovaskularnih događaja, prema studiji objavljenoj u Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes, međutim to nije klinički značajno.

Benjamin A. Satterfield iz klinike Mayo u Rochesteru, Minnesota, i njegovi suradnici ispitali su povezanost prijelaza na ljetno računanje vremena sa stopama štetnih kardiovaskularnih događaja. Koristili su zdravstvene podatke 36,1 milijuna pojedinaca u SAD-u.

Istraživači su otkrili prosječno povećanje od 3 odnosno 4 % u stopama štetnih kardiovaskularnih događaja tijekom ponedjeljka i petka u trenutku prijelaza na ljetno računanje vremena. Postojala je manja vjerojatnost od 6 % i za ponedjeljak i petak i manja od 1 % za preostale dane u tijednu u trenutku prijelaza na ljetno računanje vremena ako se napravila korelacija s umjerenim do velikim povećanjem stopa događaja (procijenjeni omjer stope događaja, >1,10).

Vjerojatnost bilo kakvog smanjenja stopa štetnih kardiovaskularnih događaja procijenjena je na manje od 46 % za jesenski prijelaz  računanja vremena, a vjerojatnost umjerenog do velikog smanjenja stopa događaja bila je manja od 4% tijekom svih dana.