x
x

Redovita tjelesna aktivnost ima neuroprotektivan učinak

  03.01.2024.

Redovita umjerena do intenzivna tjelesna aktivnost može utjecati na veličinu moždane mase i povećati i sivu i bijelu tvar te hipokampus i ostale režnjeve te tako djelovati neuroprotektivno, objavljeno je u Journal of Alzheimer's Disease.

Redovita tjelesna aktivnost ima neuroprotektivan učinak

Čak i umjerena razina tjelesne aktivnosti, oko 4000 koraka dnevno može imati pozitivan učinak na zdravlje mozga. Ovaj manji cilj od 4000 koraka je puno lakše ostvarit u odnosu na prijašnjih 10000 koraka.

Osnovni elementi studije:

  • Potencijalni neuroprotektivni učinci redovite tjelesne aktivnosti na strukturu mozga su i dalje nejasni bez obzira na pozitivne učinke redovite tjelesne aktivnosti i smanjenje rizika od demencije.
  • Istraživači su analizirali snimke magnetske rezonance mozga 10.125 zdravih odraslih osoba (prosječna dob, 53 godine; 52% muškaraca) koji su sami prijavili svoju razinu tjelesne aktivnosti.
  • Umjerena do intenzivna tjelesna aktivnost definirana je kao ona koje povećava frekvenciju disanja i pulsa tijekom najmanje 10 kontinuiranih minuta.
  • Prag za definiranje tjelesne aktivnosti (nasuprot neaktivnosti) odraslih osoba namjerno je postavljen na 2,5 dana tjedno, što je manje od trenutno važećih smjernica.

 Najvažniji ishodi:

  • Tri četvrtine kohorte potvrdilo je da se bavi umjerenom do intenzivnom tjelesnom aktivnosti 4 dana u tjednu.
  • Tjelesno aktivne odrasle osobe uglavnom su bile mlađe, s nižom stopom hipertenzije i šećerne bolesti tipa 2 i većim udjelom bijelaca.
  • Nakon prilagodbe više faktora, veći broj dana umjerene do intenzivne tjelesne aktivnosti korelirao je s većim normaliziranim volumenom mozga u više regija što je uključilo ukupnu sivu tvar; bijelu tvar; hipokampus; frontalni, parijetalni i okcipitalni režanj.