x
x

Može li vježbanje ublažiti simptome depresije?

  23.03.2024.

U provedenoj metaanalizi, dokazano je da su razne intervencije temeljene na vježbanju imaju barem umjereno koristan učinak na simptome depresije.

Može li vježbanje ublažiti simptome depresije?

Čini se da je tjelovježba učinkovita kao nadopuna ili alternativa farmakoterapiji i psihoterapiji u liječenju pacijenata s depresijom, ali dokazi o komparativnoj vrijednosti specifičnih modaliteta i intenziteta tjelovježbe su ograničeni. U provedenu metaanalizu istraživači su uključili i analizirali 218 randomiziranih kontroliranih ispitivanja u kojima je bilo više od 14 000 ispitanika. Uspoređen je bilo koji oblik vježbanja s bilo kojom drugom intervencijom kod pacijenata s velikim depresivnim poremećajem.

Sve navedene aktivnosti dovele su do barem umjerenog poboljšanja depresije: hodanje ili trčanje, joga, tjelovježba u kombinaciji sa selektivnim inhibitorima ponovne pohrane serotonina (SSRI), trening snage, miješane aerobne vježbe, tai chi ili qigong, te ples. Jače vježbanje općenito je bilo učinkovitije, a optimalni modalitet vježbanja varirao je ovisno o dobi i spolu. Kognitivno-bihevioralna terapija i aerobne vježbe plus psihoterapija imali su umjerene učinke, dok su sami SSRI imali mali učinak.

Učinci tjelovježbe su vjerojatno posredovani nekom kombinacijom socijalne interakcije, svjesnosti, povećane samoučinkovitosti, kombinirani s boravkom u prirodi i neurobiološkim mehanizmom. Autori predlažu da smjernice za liječenje depresije trebaju uključivati i recept za tjelesnu aktivnosti i vježbanje i to individualiziran prema karakteristikama svakog pojedinog pacijenta. Posebne upute će sigurno biti učinkovitije od općih savjeta. Međutim, autori su naveli da je povjerenje u učinke tjelesne aktivnosti i vježbanja bilo nisko u analiziranim ispitivanjima zbog potencijalne pristranosti i heterogenosti u ovoj velikoj metaanalizi što je i nače čest problem ovakih analiza.