x
x

Postavljeni temelji za sustavnu primjenu farmakogenomike u kliničkoj praksi

  22.09.2023.

Liječnici Specijalne bolnice Sv. Katarina objavili su studiju „Population Pharmacogenomics in Croatia: Evaluating the PGx Allele Frequency and the Impact of Treatment Efficiency“ u uglednom International Journal of Molecular Sciences (IJMS) s respektabilnim faktorom utjecaja (IF) od 5.6.

Postavljeni temelji za sustavnu primjenu farmakogenomike u kliničkoj praksi
Studija stvara temelje za primjenu farmakogenomike u kliničkoj praksi u Hrvatskoj, omogućavajući liječenje sukladno genetskim predispozicijama pojedinca.

Studija je analizirala podatke prikupljene predanim radom s pacijentima u proteklih 5 godina u području farmakogenomike. Radi se o populacijskoj studiji kojom je ispitana populacijska struktura hrvatskog stanovništva na polimorfizme u 28 gena povezanih s promijenjenim odgovorom na primjenu lijekova, odnosno pojavu nuspojava lijekova ili izostanak očekivanog terapijskog odgovora. Ukupno se ispituje više od stotinu polimorfizama farmakogenomskim panelom koji je u primjeni u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Također valja istaknuti kako se radi o najvećoj dosad provedenoj studiji po broju analiziranih polimorfizama u Republici Hrvatskoj.

Ovaj značajan korak stvara čvrste temelje za sustavnu primjenu farmakogenomike u kliničkoj praksi u Republici Hrvatskoj, omogućavajući prilagođeno liječenje sukladno genetskim predispozicijama svakog pojedinca.

Specijalna bolnica Sv. Katarina predvodnik je uvođenja integriranog koncepta personalizirane medicine, uključujući farmakogenomiku, u kliničku praksu u Europi. Naša posvećenost ovom području otvara nove horizonte za bolju i sigurniju zdravstvenu skrb.

Svijest o ozbiljnim posljedicama nuspojava lijekova i povećanju smrtnosti zbog neželjenih učinaka lijekova postaje sve važnija. Naši istraživački napori bacaju svjetlo na ovu problematiku i pokazuju kako farmakogenomika može pomoći u smanjenju broja ovih slučajeva. Za istaknuti je podatak Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) kako je u 2021. broj prijavljenih nuspojava lijekova u Republici Hrvatskoj bio 148% veći od prethodne godine, što pokazuje sve veću osviještenost o važnosti prijavljivanja ovih neželjenih događaja, kako bi se poboljšali ishodi liječenja. Personalizirana medicina, podržana farmakogenomikom, omogućuje optimizaciju propisivanja lijekova na temelju individualnih genetskih profila te precizniji odabir terapije, smanjujući pritom rizik od nuspojava i izostanka terapijskog odgovora.

Članak: „Population Pharmacogenomics in Croatia: Evaluating the PGx Allele Frequency and the Impact of Treatment Efficiency“  je dostupan u cijelosti.