x
x

Inhibitori protonske pumpe: kada, kome i koliko?

  18.03.2024.

Cilj ovog osvrta, objavljenog u časopisu Medicina Fluminensis, bio prikazati opravdane indikacije za propisivanje IPP-a, raspraviti o najčešćim zabludama i dilemama u kliničkoj praksi, evalvirati potencijalne rizike njihove neadekvatne i dugotrajne primjene, odnosno postaviti temelje za racionalniju farmakoterapiju.

Inhibitori protonske pumpe: kada, kome i koliko?

Nedugo nakon 1988. godine i pojave omeprazola kao primarnog predstavnika inhibitora protonske pumpe (IPP) na tržištu, ova je skupina medikamenata postala široko dostupna i učestalo propisivana za liječenje poremećaja povezanih s hipersekrecijom želučane kiseline. Danas na tržištu imamo ukupno pet različitih IPP-a.

Prevalencija neadekvatnog propisivanja inhibitora protonske pumpe (IPP) u rasponu je od 25 do 70 %, što zasigurno predstavlja značajan problem gledajući iz perspektive racionalne farmakoterapije/polipragmazije, farmakoekonomike, ali i farmakovigilancije.

Neracionalnost u propisivanju, svojevrsne zablude u kliničkoj praksi, zadovoljavajući sigurnosni profil, kao i dostupnost lijeka te niska cijena pakiranja, zajednički su pridonijeli visokoj stopi neracionalnog i neadekvatnog propisivanja IPP-a u kliničkoj praksi. 

 

Kontinuirana edukacija, poznavanje aktualnih kliničkih smjernica, bolja i jasnija komunikacija (direktna i preko medicinske dokumentacije) između bolničkih specijalista, liječnika obiteljske medicine i samog bolesnika te redovita reevalvacija terapijske potrebe od neizmjerne su važnosti jer skupno rezultiraju propisivanjem lijeka u ispravnoj indikaciji, tijekom adekvatnog perioda i u potrebnoj dozi.

Ovaj pregled opravdanih indikacija za propisivanje IPP-a, najčešćih zabluda u kliničkoj praksi te potencijalnih rizika neadekvatne dugotrajne primjene, barem će dijelom pridonijeti minimizaciji stope njihova neracionalnog i neadekvatnog propisivanja, što u konačnici može, dugoročno gledajući, polučiti osjetan farmakoterapijski, farmakoekonomski i farmakovigilancijski benefit.

Andrej Belančić, Andrea Kresović