x
x

Svjetski dan debljine 4. ožujka

  03.03.2021.

Debljina je jedna od najvećih javnozdravstvenih briga 21. stoljeća. 4. ožujka obilježava se Svjetski dan debljine, kronične bolesti koju na globalnoj razini ima 650 milijuna odraslih osoba. Prema posljednjim rezultatima Europske zdravstvene ankete (EHIS), u Hrvatskoj svaka druga odrasla osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu.

Svjetski dan debljine 4. ožujka

Pozivamo vas da se pridružite putem videolinka na javnom predstavljanju rezultata istraživanja „Europska inicijativa praćenja debljine u djece, Hrvatska 2018./2019. (CroCOSI)“ u povodu obilježavanja Svjetskog dana debljine4. ožujka 2021. godine, s početkom u 10:00 sati.

Voditeljica istraživanja je prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović.  

Prilikom predstavljanja, javnosti će se obratiti i :

  • ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo doc. dr. sc. Krunoslav Capak
  • ravnateljica Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar”, Medicinski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, prof. dr. sc. Mirjana Kujundžić Tiljak
  • voditeljica ureda Svjetske zdravstvene organizacije u Republici Hrvatskoj dr. sc. Iva Pejnović Franelić
  • predstavnici Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije: dr. Kremlin Wickramasinghe
  • predsjednik Hrvatskog društva za debljinu prof. dr. sc. Davor Štimac
  • predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora prof. dr. sc. Željko Krznarić
  • ministar zdravstva prof. dr. sc. Vili Beroš
  • ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Radovan Fuchs

Ukratko o istraživanju:

Istraživanje CroCOSI provedeno je u 232 osnovne škole Republike Hrvatske i dio je istraživanja „Inicijativa praćenja debljine u djece“ (engl. Childhood Obesity Surveillance Initiative, COSI) Europskog ureda Svjetske zdravstvene organizacije koje se provodi od 2006. godine. Hrvatska se istraživanju po prvi puta priključila u školskoj godini 2015./2016. i ovo je drugi puta da je istraživanje provedeno u Hrvatskoj.

Glavni cilj CroCOSI istraživanja je redovito prikupljanje usporedivih podataka o uhranjenosti školske djece, o životnim navikama obitelji u kojima djeca stanuju te o obilježjima okruženja škola koje djeca pohađaju sa svrhom rutinskog praćenja statusa uhranjenosti u djece te usporedbe dobivenih podataka s drugim zemljama europske regije Svjetske zdravstvene organizacije koje sudjeluju u ovom istraživanju.

Debljina u Europi

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rasprostranjenost debljine se u europskim državama od 1980-ih utrostručila.

Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da 75% Europljana koji imaju debljinu toga uopće nisu svjesni, kao i podatak da jedan od pet Europljana ne poduzima nikakve mjere za liječenje debljine. Što se tiče Hrvatske, među odraslim muškarcima imamo najveću stopu debljine u EU, no dobra vijest je da udio žena s debljinom pada.

Svaki treći osmogodišnjak u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom tjelesnom masom

Trideset posto škola uključenih u ovo istraživanje nema školsku kuhinju kao dio školske infrastrukture, a njih 9,1% ima automate s prehrambenim proizvodima, iako oni ne nude nutritivno bogatu hranu, već uglavnom slatke i slane grickalice bogate rafiniranim šećerima, transmasnim kiselinama i većim količinama kuhinjske soli. Također, velik broj škola u Hrvatskoj nema sportsku dvoranu pa time ni osnovne uvjete za redovitu tjelesnu aktivnost.

Posebno treba naglasiti kako debljina  nije problem samo odraslog stanovništva,  već se javlja u sve ranijoj životnoj dobi te donosi dugoročne i ozbiljne posljedice za zdravlje djece.

Podaci Europske inicijative praćenja debljine u djece za Hrvatsku iz 2015. godine pokazuju da svaki treći osmogodišnjak u Hrvatskoj ima problema s prekomjernom tjelesnom masom. Trideset posto škola uključenih u ovo istraživanje nema školsku kuhinju kao dio školske infrastrukture, a njih 9,1% ima automate s prehrambenim proizvodima, iako oni ne nude nutritivno bogatu hranu, već uglavnom slatke i slane grickalice bogate rafiniranim šećerima, transmasnim kiselinama i većim količinama kuhinjske soli. Također, velik broj škola u Hrvatskoj  nema sportsku dvoranu pa time ni osnovne uvjete za redovitu tjelesnu aktivnost.

Zaključno, doc.dr.sc. Sanja Musić Milanović ističe kako je za rješenje problema debljine potreban multidisciplinaran pristup: „Kroz Nacionalni program „Živjeti zdravo“ želimo pozitivno djelovati na zdravlje populacije mijenjajući uvjete u našoj okolini. Nastojimo u školama ostvariti poticajne uvjete za razvoj zdravih životnih navika, osigurati mogućnosti za svakodnevnu tjelesnu aktivnost i provođenje vremena u parkovima, olakšati odabir zdravih namirnica i potaknuti tvrtke da promiču zdrave životne odabire svojih djelatnika.“

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, www.hzjz.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluBisolexAndol PRO
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Gastal
VIDEO GALERIJA
Video sadržaj trenutno nije dostupan.
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: