x
x

Hrana za djecu potencijalni je krivac pretilosti

  12.05.2019.

Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Disease in Childhood otkrilo je da velika količina proizvoda namijenjenih za djecu vjerojatno doprinosi sve učestalijoj pretilosti i to bez znanja roditelja.

Hrana za djecu potencijalni je krivac pretilosti
Sadržaj šećera u proizvodima bio je izuzetno visok unatoč apeliranju javnog zdravstva da se on do 2020. godine smanji za 20%. Naime, u 100 g voćne pločice sadrže 16,2 g šećera, pločice od žitarica 7,5 g šećera, a žitarice za doručak 8 g šećera.

Znanstvenici su ispitali 332 proizvoda 41 proizvođača, uključujući žitarice, voćne pločice, pića na bazi voća, mliječne proizvode i gotove proizvode koji su se u razdoblju od 2016. do 2017. godine prodavali u supermarketima Velike Britanije.

Usporedbom s preporučenim dnevnim unosom hranjivih tvari znanstvenici su procijenili da je gotovo polovica ispitanih proizvoda (41%) nedovoljno zdrava. Utvrđeno je da su najviše problematične pločice od žitarica, a zatim žitarice namijenjene za doručak te voćne pločice.

Također je otkriveno da mnoge proizvođači kao marketinške strategije najviše upotrebljavaju likove iz crtanih filmova, igračke i promocije (91,6%) te tvrdnje o hrani (41,6%) i zdravlju (19,6%). Mnogi su brandovi tvrdili i da njihovi proizvodi sadrže jednu od pet porcija voća i povrća preporučenih za dnevni unos (41,6%), dok je ispitivanjem proizvoda utvrđeno da 103 (75,4%) sadrži manje od 80 g voća i povrća.

Sadržaj šećera u proizvodima bio je izuzetno visok unatoč apeliranju javnog zdravstva da se on do 2020. godine smanji za 20%. Naime, u 100 g voćne pločice sadrže 16,2 g šećera, pločice od žitarica 7,5 g šećera, a žitarice za doručak 8 g šećera.

Znanstvenici pozivaju na bolju regulaciju označavanja hrane i sadržaja u proizvodima jer ih djeca konzumiraju pod krinkom uravnotežene i zdrave prehrane, dok zapravo ostavljaju negativan učinak i potiču raširenost pretilosti u djetinjstvu.