x
x

Dan kretanja za zdravlje, 10. 5.

  10.05.2020.

Od 2003. godine se, na inicijativu WHO-a, oko 10. svibnja potiču sve države članice Europske unije na promicanje tjelesne aktivnosti različitim aktivnostima na nacionalnoj razini.

Dan kretanja za zdravlje, 10. 5.

Taj se dan naziva Danom kretanja za zdravlje (engl. Move for Health Day), usmjerenim na podizanje javne svijesti o korisnosti tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti.

U skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, aktivnosti koje se tim povodom organiziraju u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja pojedinca trebaju se moći provoditi bilo gdje i biti umjerenog do visokog intenziteta.

Aktivnosti u sklopu obilježavanja ovog dana mogu uključivati organizirano hodanje, vožnju biciklom i rekreativne sportske kampanje u zajednici, promicanje ulica bez automobila, stvaranje parkova i otvorenih prostora na kojima se ljudi mogu baviti zabavnim tjelesnim aktivnostima, kao i programe tjelesne aktivnosti u zdravstvenim ustanovama kao dio integriranih intervencija zajedno s informacijama o zdravoj prehrani i stilovima života.

Glavni ciljevi nacionalnih i globalnih aktivnosti Dana kretanja za zdravlje su:
-podići svijest javnosti o koristi tjelesne aktivnosti u sprečavanju kroničnih nezaraznih bolesti;
-promicati prednosti tjelesne aktivnosti i ukazivati na dobru praksu;
-povećati provođenje tjelesnih aktivnosti na svim razinama i svim područjima (slobodno vrijeme, prijevoz, rad) i okruženjima (škola, zajednica, dom, radno mjesto);
-promicati zdrave stilove života i rješavati zdravstvene probleme sportom i drugim tjelesnim aktivnostima, smanjenjem pušenja, zdravom prehranom, smanjenjem nasilja, stresa i socijalne izolacije.

Izvor: Hrvatski zavod za javno zdravsto, www.hzjz.hr

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
MaxfluMaxirinoIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: