x
x

Umjereni unos alkohola i zdravlje bubrega

  21.12.2017.

Umjerenost je ključna kada je riječ o unosu alkohola posebice u osoba oboljelih od bolesti bubrega, kažu američki znanstvenici.

Umjereni unos alkohola i zdravlje bubrega

Studija provedena na 5821 ispitaniku istraživala je kako konzumacija alkohola utječe na kroničnu bolest bubrega. Rezultati su temeljeni na podacima dobivenim putem upitnika o prehrambenim navikama od 2003. do 2006.godine.

Istraživanje je pokazalo kako osobe koje konzumiraju manje od 1 čaše vina dnevno imaju 37 % manji rizik od razvoja kroničnih bolesti bubrega u odnosu na osobe koje ne unose vino. Kada su se uspoređivali rezultati ispitanika koji su već oboljeli od bolesti bubrega, uočeno je kako su ispitanici koji su unosili manje od čaše vina dnevno imali 29 % manji rizik od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na osobe koje nisu konzumirale vino.

Na temelju rezultata autori studije zaključili su kako umjereni unos alkohola može pridonijeti smanjenju stope bolesti bubrega. Međutim, naglašavaju kako je za bolesnike s bolestima bubrega važno prvo se savjetovati s liječnikom.

Izvor: The National Kidney Foundation

Vitamini.hr