x
x

Lokalni nesteroidni antireumatici u liječenju kronične mišićno-koštane boli?

  27.05.2016.

Kod lokalne primjene diklofenaka ili ketoprofena, otprilike 6 od 10 ispitanika osjetilo je značajno smanjenje boli nakon 6 do 12 tjedana, dok je u skupini kod koje je primjenjen placebo takvo smanjenje boli opisalo 5 od 10 sudionika (dokazi umjerene kvalitete), objavljeno je Cochraneovom sustavnom pregledu.

Lokalni nesteroidni antireumatici u liječenju kronične mišićno-koštane boli?

Lokalna primjena diklofenaka ili ketoprofena može na zadovoljavajući način ublažiti bol uzrokovanu osteoartritisom, no taj je rezultat zabilježen u samo 10% više osoba u usporedbi s onima koji koriste placebo. Nisu pronađeni dokazi o djelovanju lokalnih nesteroidnih protuupalnih lijekova (NSPUL) u ostalim bolestima kod kojih se javlja kronična bol.

Dosadašnje spoznaje

Kronična (dugotrajna) mišićno-koštana bol javlja se u bolestima kao što je osteoartritis. Bol je najčešće srednjeg do jakog intenziteta i traje tri ili više mjeseci.

Lokalni nesteroidni protuupalni lijekovi (NSPUL) primjenjuju se na neoštećenu kožu bolnog područja u obliku gela, kreme, spreja ili flastera. Lokalni NSPUL prodiru kroz kožu te dopiru do tkiva i zglobova gdje ublažavaju procese koji uzrokuju bol u tkivu. Kod uporabe lokalnih NSPUL-a razina lijeka u krvi znatno je niža u usporedbi s lijekovima koji se uzimaju na usta, što umanjuje rizik od štetnih učinaka.

Obilježja studija

U ovome Cochrane sustavnom pregledu ponovno je pretražena literatura kako bi se obnovio istoimeni sustavni pregled objavljen prvi put 2012. godine. Pronađeno je 39 istraživanja, koja su općenito bila visoke kvalitete, a u koja je bilo uključeno 10,631 sudionika koji su koristili NSPUL-e najmanje jednom dnevno. U tim je istraživanjima ispitano djelovanje različitih lokalnih lijekova, najčešće u usporedbi s djelovanjem lokalno primjenjenog placeba. Cilj autora sustavnog pregleda bio je pronaći sudionike kod kojih je primijenjena terapija izazvala zadovoljavajuće smanjenje boli (za otprilike polovicu prvotnog intenziteta), i to po mogućnosti u razdoblju od 6 do 12 tjedana od početka primjene lijeka. Istraživanja koja traju dulje bolje predstavljaju stvarne životne situacije jer u kroničnim bolestima bol gotovo nikada ne prolazi bez liječenja. Analizirani su pojedini lijekovi iz skupine NSPUL-a kako bi se utvrdila njihova djelotvornost.

Ključni rezultati

Istraživanja dobre kvalitete i duljeg trajanja provedena su samo za diklofenak i ketoprofen, i to najčešće u pacijenata starijih od 40 s bolnim artritisom koljena. Uspoređeno je djelovanje lokalno primjenjenog diklofenaka ili ketoprofena u obliku otopine ili gela s djelovanjem otopina ili gelova koji ne sadrže djelatnu tvar (lokalni placebo). Kod primjene diklofenaka ili ketoprofena, otprilike 6 od 10 ispitanika osjetilo je značajno smanjenje boli nakon 6 do 12 tjedana, dok je u skupini kod koje je primjenjen placebo takvo smanjenje boli opisalo 5 od 10 sudionika (dokazi umjerene kvalitete).

Kožne reakcije (pretežno blage) češće su se javljale pri korištenju lokalnog diklofenaka (20 slučajeva na 100 ispitanika) nego pri lokalnoj primjeni placeba (5 slučajeva na 100 ispitanika), dok je učestalost kožnih reakcija pri lokalnoj primjeni ketoprofena bila jednaka onoj koja je zabilježena kod lokalne primjene placeba (dokazi umjerene kvalitete). Ostali neželjeni učinci, poput želučanih tegoba, nisu bili prikladno opisani u analiziranim istraživanjima, no nije zabilježena razlika u njihovoj pojavnosti između lokalne primjene diklofenaka ili ketoprofena i lokalne primjene placeba (dokazi vrlo niske kvalitete). Ozbiljnije nuspojave bile su rijetke.

Kvaliteta dokaza

Autori su ocijenili da je kvaliteta dokaza o djelotvornosti lokalnog diklofenaka i lokalnog ketoprofena u usporedbi s placebom umjerena, dok je kvaliteta dokaza o neželjenim učincima terapije ocijenjena vrlo niskom. Umjerena kvaliteta dokaza ukazuje na mogućnost da se, nakon daljnjih istraživanja, promijeni razina djelotvornosti procijenjena ovim sustavnim pregledom, a vrlo niska kvaliteta dokaza upućuje da su autori vrlo nesigurni u donesenu procjenu učestalosti neželjenih učinaka.

Bilješka o prijevodu: 

Hrvatski Cochrane
Prevela: Jelena Šimić

VEZANI SADRŽAJ > <