x
x

Redovito uzimanje acetilsalicilne kiseline smanjuje rizik za karcinom gušterače

  Marija Antonija Prlenda, mag. pharm.

  18.08.2014.

Svakodnevna upotreba acetilsalicilne kiseline povezana je sa značajnim smanjenjem rizika za karcinom gušterače, objavljeno je u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Redovito uzimanje acetilsalicilne kiseline smanjuje rizik za karcinom gušterače

Skupina ispitanika sastojala se od 360 pacijenata kojima je nedavno bio dijagnosticiran karcinom gušterače te 700 osoba koje su odgovarale po dobi i spolu pacijentima, a koje su pripadale kontrolnoj skupini u ovom istraživanju. Provedeno je ispitivanje svih sudionika o uzimanju acetisalicilne kiseline.

Pacijenti koji su redovito primjenjivali acetilsalicilnu kiselinu imali su značajno niži rizik od karcinoma gušterače u odnosu na pacijente koji nisu redovito uzimali acetilsalicilnu kiselinu.

Autori pretpostavljaju da je ovakav učinak acetilsalicilne kiseline posljedica inhibicije ekspresije ciklooksigenaze-2 za koju je dokazana povećana ekspresija u lezijama koje su prethodile razvoju karcinoma gušterače.

Dugotrajna upotreba acetilsalicilne kiseline predstavlja dobrobit u slučaju kardiovaskularnih bolesti i karcinoma, no zbog mogućih nuspojava od kojih je jedna krvarenje, potrebna je analiza odnosa koristi i rizika na individualnoj razini.