x
x

Dermatovenerologija, sve popularnije područje medicine

  07.07.2014.

Dermatovenerologija je u zadnjih nekoliko desetljeća zahvaljujući novim tehnologijama i novim inovativnim terapijama doživjela značajne promjene i postala područje medicine koje sve više pobuđuje interes šire javnosti. Također, očekivanja pacijenata su puno veća nego ranije. Na portalu Cybermed.hr objavljen je razgovor s prof. dr. sc. Mirnom Šitum, predsjednicom Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora i predstojnicom Klinke za kožne i spolne bolesti KBC-a "Sestre milosrdnice".

Dermatovenerologija, sve popularnije područje medicine

Kako se zaštititi od raka kože?

Mjere zaštite osobito je važno provoditi u dječjoj dobi jer je poznata činjenica da samo jedno izlaganje suncu s razvojem opekline (crvenilo kože, ljuštenje i mjehuri) povećava rizika razvoja melanoma za oko 300 puta.

Iako postoji određena genetska predispozicija za razvoj melanoma, na koju ne možemo utjecati, na sve ostale rizične čimbenike možemo. Tu naglašavam fotoprotektivno ponašanje: izbjegavanje izlaganja suncu u razdoblju od 10 do 16  sati, osobito akutnom intermitentnom (koje je naročito izraženo za vrijeme godišnjih odmora), zatim korištenje fotoprotektvnih sredstava u koja spadaju naočale, fotoprotektivna odjeća, pravilno i u dovoljnoj količini nanošenje fotozaštitnog sredstva. Ove mjere je osobito važno provoditi u dječjoj dobi jer je poznata činjenica da samo jedno izlaganje suncu s razvojem opekline (crvenilo kože, ljuštenje i mjehuri) povećava rizika razvoja melanoma za oko 300 puta.

Što se poduzima kako bi se podigla svijest o raku kože?

U tijeku je postavljanje UV mjerača na frekventnim područjima u Gradu Zagrebu koji pokazuju vrijednost UV indeksa u realnom vremenu i preporučeni faktor zaštitnog sredstva s obzirom na vrijednost istog.

Mislim da je u Hrvatskoj značajno podignuta svijest o razvoju tumora kože, osobito melanoma, ali s obzirom na kontinuirano povećanje incidencije melanoma i njegovu pojavnost u sve mlađim dobnim skupinama, nužno je i dalje razvijati svijest o tom problem, osobito u mlađim dobnim skupinama koje bi na taj način odmah usvojile zdrav obrazac ponašanja na suncu.

Hrvatsko dermatovenerološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora zajedno s Referentnim centrom za melanom MZ-a RH zadnjih 10 godina organizira brojne javnozdravstvene projekte koji uključuju besplatne dermatološke preglede s ciljem ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože, s naglaskom na melanom, od plaža do umirovljeničkih domova. Osim toga, od 2008. g. pridruženi smo član Euromelanoma Day organizacije Europske akademije za dermatologiju i venerologiju te redovito velik broj dermatovenerologa u cijeloj Hrvatskoj sudjeluje u edukativnoj kampanji uz besplatne preglede na dan obilježavanja Euromelanoma dana. Zatim, u sklopu projekta "Djeluj sada", koji provode Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, Ministarstvo zdravlja RH i Gradski ured za obrazovanje Grada Zagreba, provedene su brojne edukacije medicinskih djelatnika i odgajatelja u dječjim vrtićima. U planu je edukacija u nižim i višim razredima osnovne škole, a upravo je u tijeku postavljanje UV mjerača na frekventnim područjima u Gradu Zagrebu koji pokazuju vrijednost UV indeksa u realnom vremenu i preporučeni faktor zaštitnog sredstva s obzirom na vrijednost istog. U projektu je surađivala i udruga "Zdravi pod suncem" koja je nedavno osnovana od strane zdravstvenih djelatnika dermatologa, a sve u svrhu promicanja odgovornog ponašanja na suncu i prevencije tumora kože.

Cijeli intervju dostupan na stranicama www.cybermed.hr