x
x

Kontrola šest rizičnih čimbenika može spasiti 37 milijuna života

  David Čičić, dr. med.

  18.05.2014.

Istraživanje objavljeno u časopisu Lancet otkriva da bi smanjenje šest modificirajućih rizičnih čimbenika na dogovorene ciljne vrijednosti moglo spriječiti preko 37 milijuna preuranjenih smrtnih ishoda u razdoblju od 15 godina.

Kontrola šest rizičnih čimbenika može spasiti 37 milijuna života
Šest modificirajućih rizičnih čimbenika su pušenje, zloupotreba alkohola, unos soli, povišeni krvni tlak, povišena razina glukoze u krvi i pretilost.

Šest modificirajućih rizičnih čimbenika su pušenje, zloupotreba alkohola, unos soli, povišeni krvni tlak, povišena razina glukoze u krvi i pretilost. Globalno dogovorene ciljne vrijednosti rizičnih čimbenika su redukcija pušenja za 30-50%, zloupotrebe alkohola za 10%, unosa soli za 30%, povišenog krvnog tlaka za 25% i zaustavljanje rasta prevalencije pretilosti i šećerne bolesti.

Nakon provedene analize, pokazalo se da bi postizanje ciljnih vrijednosti svih rizičnih čimbenika smanjilo preuranjenu smrt od kardiovaskularnih bolesti, kroničnih respiratornih bolesti, šećerne bolesti i raka za 22% kod muškaraca i 19% kod žena do 2025. godine. Najveću korist bi imale zemlje s niskim do srednjim primanjima, što bi smanjilo globalnu nejednakost u smrtnosti od ovih uzroka.

Ovo je prvo istraživanje koje proučava utjecaj redukcije rizičnih čimbenika širom svijeta na ranije dogovorenu međunarodnu zdravstvenu politiku redukcije preuranjene smrtnosti (između 30 i 70 godina starosti) od četiri glavne skupine nezaraznih bolesti (kardiovaskularnih bolesti, kroničnih respiratornih bolesti, šećerne bolesti i raka) za 25% do 2025. godine (u odnosu na 2010. godinu). „Veliku većinu željene redukcije smrtnosti od kroničnih bolesti moguće je postići kontrolom malog broja promjenjivih rizičnih čimbenika,“ zaključuje prof. Ezzati, vodeći autor istraživanja. 

OGLASI
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
GastalMaxirinoIbuxin Rapid
OGLAS
Upućujemo zdravstvene radnike na posljednji cjelokupni sažetak opisa svojstava lijeka na PLIVAmed.net-u.
Maxirino
VIDEO GALERIJA
ONLINE TEČAJ

Pristupite online
testiranju: