x
x

Kolumna: Noge

  Mima Georgijeva, dr. med. specijalist kardiolog

  23.04.2014.

Fizička aktivnost i jačanje muskulature dovode do jačanja cirkulacije i dotoka venske krvi u organizam te limfe. Naime i venska krv i limfa idu smjerom suprotnim sili teži i zato im treba mišićna pumpa koja će ih potjerati u pravom smjeru.

Kolumna: Noge
Pretjerana tjelesna težina, osim za zdravlje svih organa, posebno štetna za zglobove. Zglobovi noge – kuk, koljeno i složena arhitektura stopala – trpe ogromna opterećenja i kod normalne težine.

Kada god možete podignite noge na povišeno, ne sjedite prekriženih nogu i nemojte stalno biti u visokim potpeticama, moje dame!

Treba li ponovo reći da trebamo piti puno čiste vode kako bi tijelo moglo podmazivati sve zglobove na pravi način.

Ako vas često i uporno bole koljena, prvo pokušajte jednostavnu metodu: lezite na pod potrbuške i povucite jednu pa drugu nogu tako da vam peta dotakne, da oprostite, stražnjicu. I tako svaki dan po nekoliko puta. To produžuje ligamente kvadricepsa koji inače „navlače“ segmente koljena što je vrlo bolno. Probajte, vrlo efikasna metoda.

Ponovo moram napomenuti kako je pretjerana tjelesna težina, osim za zdravlje svih organa, posebno štetna za zglobove. Zglobovi noge – kuk, koljeno i složena arhitektura stopala – trpe ogromna opterećenja i kod normalne težine.

Prekomjerna težina višestruko povećava pritisak, troši zglobove i uzrokuje bolove i ostale nelagode.